Zöldekkel parolázott Hagyó

Az aktivisták javaslatai között szerepelt, hogy a BKV új buszaira szereljenek részecskeszűrőt, amely a káros anyagok 90-95 százalékát kiszűri; a régi autóbuszoknál pedig vizsgálják meg a felszerelés és beszerzés lehetőségét. A személygépkocsik esetében ösztönözzék a részecskeszűrők alkalmazását, erről írjanak közös közös levelet a Pénzügyminisztériumnak. Hagyó Miklós nyitottnak mutatkozott. 


A főváros környezetvédelméről és levegőtisztaságáról tartott szakmai egyeztetést Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes Lukács Andrással, a Levegő Munkacsoport elnökével és Rohonyi Péterrel, a Magyarországi Greenpeace munkatársával. A civil szervezetek 8 ponttal fordultak a főpolgármester-helyetteshez, aki együttműködéséről biztosította őket, és megállapodott velük, hogy a főváros március 22-ig áttekinti az elképzelések megvalósításának lehetőségét, és lehetőségeihez mérten megoldásokat kínál a problémákra.

„A környezetvédelem legfontosabb közügyeink egyike és mindannyiunk felelőssége, ezért is üdvözöltem a mai összejövetelt. A munkában nagyon számítunk a civil szervezetek ötleteire. Bízom benne, hogy hamarosan már intézkedéseket is tehetünk a levegőtisztaság ügyében. Emellett azonban szükség van mindannyiunk szemléletváltására is, hogy a környezet védelmét mindenki a sajátjának érezze” – mondta el Hagyó Miklós a megbeszélést követően. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke örömmel fogadta a város vezetésének lépéseit.

Az aktivisták javaslatai között szerepelt, hogy a BKV új buszaira részecskeszűrőt szereljenek, amely a káros anyagok 90-95 százalékát kiszűri; a régi autóbuszoknál pedig vizsgálják meg a felszerelés és beszerzés lehetőségét. A személygépkocsik esetében ösztönözzék a részecskeszűrők alkalmazását, erről írjanak közös közös levelet a Pénzügyminisztériumnak.

Szó esett a belváros forgalomcsillapításáról, a tömegközlekedés forgalmi előnyének elősegítéséről, a szmogriadó- rendelet szigorításáról (vagyis a határérték csökkentéséről) és a levegőtisztaság-védelmi intézkedési terv elkészítésének konkrét határidejének meghatározásáról. A civil szervezetek kérték továbbá, a főváros dolgozzon ki intézkedési tervet az M0-ás északi hídjának forgalomba helyezésével kapcsolatban a III. és a IV. kerület forgalmának tehermentesítése érdekében, valamint hogy a 4-es metró első lépésben ne a Bosnyák térig, hanem az M1-M7 bevezető szakaszáig érjen.

A főpolgármester-helyettes arra kérte a civil szervezetek képviselőit, hogy javaslataik mellett segítsenek a finanszírozási források – például Európai Uniós támogatások – felkutatásában is, hiszen a főváros nehéz költségvetési helyzetében szükség lesz más támogatók bevonására. Ezen kívül - Hagyó javaslatára - a költségvetés elfogadása után megalakulhat a Fővárosi Környezeti Konzultációs Fórum, ahol a hagyományos szakértői munkával párhuzamosan, szervezett, nyilvános egyeztetés zajlik a főváros környezetvédelmi programjáról. Ebbe a programba épülnek majd be a levegőtisztasággal kapcsolatos intézkedések is.

A szakmailag friss és a fővárosiak életkörülményeit hatékonyan javító környezetvédelmi program – amely tehát tartalmazza majd a levegőtisztasági intézkedési tervet is – novemberben kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. „A fórumba szeretettel várjuk a civil szervezetek – így a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace – képviselőit is, akik  szakmai javaslataikra nagyon számítunk.” – mondta el Hagyó Miklós.

Hagyó Miklós
Hagyó Miklós
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.