Biológiai tecnológiával semmisítik meg a M.E.G.A. romlott élelmiszereit

Megkezdődött a decemberben Törökbálinton lefoglalt, átcímkézett élelmiszerek biológiai megsemmisítése  a Biofaktor Kft. ócsai telephelyén, ahová a következő napokban 50 tonnányi romlott húst szállítanak, a különleges technológiát Hajós Ádám mutatta be sajtótájékoztató keretében.


A fővárosi és Pest megyei főállatorvos elmondta, hogy a M.E.G.A. cégcsoport raktáraiban zárolt élelmiszerkészletből a romlott húst légylárvákkal etetik fel, a jóllakott lárvákat pedig Csonti néven horgászcsaliként értékesítik. Számítások szerint 1 kilogramm hús megsemmisítése így 30 forint költséggel oldható meg, ezt az összeget - ez esetben mintegy 2 millió forintot az elmarasztalt élelmiszerforgalmazó cég köteles  fizetni.

A raktáron még 183 tonnányi, a hatóságok által a forgalomból kivont  növényi eredetű élelmiszer vár megsemmisítésre, e mennyiségből 11,4 tonna a hamisított termék, amelyet a kft. másik, szintén Ócsán lévő telepén semmisítenek majd meg. Ez esetben vörös gilisztákat használnak majd fel a müzli, a lekvárok, tészták biológiai átalakítására. A termékek egy része időközben vált lejárt szavatosságú árúvá, ezért van szükség a megsemmisítésre - hívta fel a figyelmet a főállatorvos. Hozzátette: a legfrissebb értesülés szerint pénteken Szolnok megyében a hatósági vizsgálatok újabb, nagyobb mennyiségű romlott, vagy hamis címkével ellátott élelmiszerre bukkantak egy raktárban. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.