A hét műtárgya (1)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.    


Ezt a pazar szórólaptartó kombinátot nyugodtan nevezhetjük a műfaj csúcsának, tovább megyek, ha a társasházi szórólaptartók csordába verődve bóklásznának a szavannán, egész biztos, hogy ez volna itt az alfahím.

A funkció és a forma tökéletes egysége testesül meg a kompozícióban, amelynek alkotója elérte, ami csak keveseknek sikerül, tekintve, hogy a tehetséget és az ízlést a közös képviselőknek/lakásszövetkezeti megbízottaknak sem egyforma kanállal mérte ki a Mindenható: a műtárgy rendkívül részletgazdag, mégis hihetetlenül kompakt.

Az invenció a változatos anyaghasználatban is megmutatkozik: ritkán lehetünk tanúi a papír és a plasztik egyidejű alkalmazásának, a tipikus az, hogy az alkotó bemegy a közértbe, ott fog egy műanyagkosarat, azt állítja, hogy mindjárt visszahozza, bocs, elfelejtettem a szatyrot, csak ide a kocsiig, , mondja, - de persze nem -, hazaviszi a kosarat, leszaggatja a nyelit, oszt négy u-szöggel ráteszi a kapura. A másik megoldás a sima papírdoboz, azt ellopni se kell, az úgy terem, és u-szöget sem igényel, igaz, sokkal  kevésbé érdekes.

Az ismeretlen Ráday utcai mester ennél messzebbre tekintett. Egyrészről kihasználta a kissé barátságtalan polimer-félék előnyös tulajdonságait, másrészről viszont mellé tette a papírt, ezt a nagyszerű, természetes, kellemes tapintású anyagot. Merész elgondolás volt, ez kétségtelen, de a végeredmény önmagáért beszél. A művész ugyanakkor a színkezelésben sem nevezhető visszafogottnak: az irodai iratttartó - és az árnyalatban hozzá nyilván nem véletlenül tökéletesen passzoló huzal - vöröse, a dobozok kevés sárgával oldott rideg fehérsége egyazon térplasztikán, nos, ne habozzunk kimondani: nagyon modern.

A hét műtárgya a Ráday utcában, a Bakáts téri templommal átellenben tekinthető meg, hétfőtől vasárnapig, a nap bármely órájában.   

A hét mûtárgya: a Szórólaptartó
A hét mûtárgya: a Szórólaptartó
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.