"A röntgen-kép túlságosan lemezteleníti az embert"

Az indiai hatóságok úgy döntöttek, hogy nem szabad röntgenkészülékeket használni az ország repülőterein az utasok átvizsgálására, mert azzal sértenék az utasok magánélethez való jogát.

A repterek biztonságáért felelős indiai szervezet elhatározta tavaly, hogy korszerű átvilágító eszközöket szereltet fel 16 légikikötőben, attól tartva, hogy terroristák testükre kötözött robbanóanyaggal kísérletet tesznek repülőgépek eltérítésére, illetve felrobbantására. A szóban forgó eszközök korszerű röntgentechnológiát használnak az emberi test átvilágítására. Szakemberek szerint ennek alkalmazása teljesen kizárja robbanóanyag vagy fegyver felcsempészését a gépekre, mert még akkor is láthatóvá teszi ezeket, ha netán beültetnék a bőr alá. Az első ilyen átvilágító eszközt négy hónappal ezelőtt szerelték fel Újdelhi Indira Gandhiról elnevezett repülőterén, de a vele kapcsolatos jogi aggályok miatt már le is szereltették azóta az indiai hatóságok - jelentette pénteki számában a Hindustan Times című indiai lap.

"A szerkezet által mutatott képek túlságosan is lemeztelenítik az embert. E gépek használata az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is méltatlankodást és zajos tiltakozásokat váltott ki, India konzervatív társadalmában még nagyobb felháborodásra lehetne számítani" - idézett a lap egy névtelenül nyilatkozó indiai illetékest. Indiai biztonsági illetékesek ugyanakkor sürgetik a repterek biztonságának javítását, attól tartva, hogy az ország légi közlekedési hálózata előbb-utóbb a kasmíri szakadár szélsőségesek és a velük szövetséges iszlamista csoportok célpontjává válhat. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.