A Fed elnöke mozgatja a forintot

Három forinttal majdnem gyengült a dollár két nap alatt, mert Ben Bernanke, az amerikai jegybank, a Fed elnökének kongresszusi beszámolójából a befektetők arra a következtetésre jutottak, hogy az amerikai kamat nem emelkedik tovább. Gyengül az inflációs nyomás, lassul a gazdasági növekedés.

Magyar idő szerint szerda délutáni szenátusi meghallgatásán Bernanke azt mondta, hogy az adatok ugyan még nem egyértelműek, de a jelek az infláció mérséklődésére utalnak - a jelenlegi 5,25 százalékos kamatszint mellett. A szokásos fél- éves monetáris politikai beszámoló szerint az amerikai gazdaság idén 2,5-3 százalékkal növekedhet, s jövőre 2,75-3 százakkal. A jegybank által figyelt inflációs mutató 2007-ben 2-2,25, 2008-ban 1,75-2 százalék lesz.

A szenátusban elhangzott szavak után a dollár gyengülni kezdett az euróhoz képest, a feltörekvő piaci valuták pedig erősödni. Az eurót szerdán még 253,50 forinton, tegnap délután pedig már 251,50 körül jegyezték, háromhetes csúcson. A dollár kurzusa 194,50-ről 191,40-re változott.

Csütörtökön azonban a képviselőházban folytatódott a meghallgatás, ahol Bernanke megismételte ugyan előző napi mondandóját, de a bizottsági elnök kérdésére, hogy ha a szerény a növekedés és nincs inflációs veszély, akkor miért nem csökken a kamat, azt válaszolta, hogy a fenntartható gazdasági bővüléshez ellenőrzés alatt kell tartani a fogyasztói árakat. S hozzátette, a fogyasztási és jövedelmi adatok azt sejtetik, hogy a gazdaság erőteljesebben nő, mint gondolják. Erre viszont erősödött a dollár, s gyengültek a feltörekvő piaci valuták. Az euró jegyzése egy pillanat alatt a 251,50 forintos szintről 253-re ugrott vissza, a dollár pedig 193 forintot ért csütörtök este.

Valamivel kisebb, de még mindig rekordmértékű hiányt vár az első negyedévre a pénzügyi tárca. A vártnál jobb januári adatokra hivatkozva a Pénzügyminisztérium immáron 895 milliárd forint helyett 853 milliárd forintos hiánnyal számol március végén - ez az egész éves tervnek "csak" 54 százaléka. A PM szerint a nagyobb első negyedéves hiányt egyszeri kiadások magyarázzák, és az éves terv tartható lesz. (V. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.