Elhárítja a felelősséget a brit baromfikirály

A csütörtöki Daily Mirror bulvárlapban megtörte a csendet a 77 éves Bernard Matthews, akinek suffolki, holtoni farmján két héttel ezelőtt 160 ezer pulykát kellett megsemmisíteni a több egységben diagnosztizált H5N1 madárinfluenza-vírus miatt. Az elmúlt héten nyilatkozatháború bontakozott ki a magyar és a brit hatóságok között a kitörés okát illetően és arról, utazhatott-e bármely irányban szennyezett hús?

Az üzletember elmondása szerint egyik magyarországi farmján sem észleltek megbetegedést és biztos, hogy a szentesi lúdfertőzésben érintett területről nem került pulykahús a szigetországba. Elővigyázatossági okokból a vállalat felfüggesztette a Magyarország és Nagy-Britannia közötti szállításokat, ám a Food Standards Agency, az élelmiszer-minőségi hivatal felszabadította és értékesítésre alkalmasnak minősítette azokat a termékeket, melyeknél "csekély valószínűséggel" fennállt a veszély, hogy az elzárt zónából érkeztek.

Matthews "sajnálkozását" fejezte ki a történtek miatt, melyekben vállalatát nem érzi sárosnak. A cég "egyáltalán nem rejtegette a valóságot", ezért sértőnek érezte, hogy a sajtó információk elhallgatásával vádolta. Miután "saját neve szerepel baromfitermékei csomagolásán, nem engedné meg, hogy ezek kikerüljenek az üzletek polcaira, ha valami baj lehetne velük". - mondta.

A 300 millió fontos (112 milliárd forint) személyes vagyonnal rendelkező Matthewst eljárás fenyegeti, ha a vizsgálat bizonyítékot találna a szigorú biobiztonsági előírások megsértésére. A birodalmát 1950 óta a semmiből felépítő "baromfikirálynak" már az is elég büntetés lehetett, hogy a negatív visszhangtól tartva lemondta részvételét a kitüntetése alkalmából rendezett Buckingham-palotai ünnepségen.

A lezárt angliai telep
A lezárt angliai telep
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.