Internet fúziós energiával

Tizedik szemeszterét kezdi február 19-én a Mindentudás Egyeteme. A jubileumi programsorozatban olyan érdekességek szerepelnek, mint a jövő energiaforrásaként emlegetett fúziós energia, az internet szabadsága, vagy az agyvérzés kezelésének lehetőségei.

A tizedik szemeszter kínálatában ismét olyan témák szerepelnek, melyek érdekességük mellett aktualitásukkal is felkeltik a közönség érdeklődését. Ennek megfelelően a jubileumi szemeszter során Zoletnik Sándor jóvoltából megtudhatjuk, miért lesz a jövőben fontos energiaforrás a magfúzió, milyen lehetőségeket kínál az orvostudomány az agyvérzés megelőzésére és kezelésére, a sakkról szóló előadás pedig bemutatja, hogyan gondolkodik egy sakknagymester, és hogy milyen képességeket sajátíthatunk el a sakk segítségével.

Az internet szabadságáról maga Vinton G. Cerf, az internet atyja, a Google elnökhelyettese tart előadást, de Nyíri Kristóf fiatal kutatók segítségével bemutatja az internetes közösségi hálózatok, így az iWiW működését.

A Mindentudás Egyetemének 151., egyben a 10. szemeszter nyitó előadása olyan égetően aktuális kérdéskört feszeget, mint hogy melyek "a társadalmi mobilitás forrásai". A magyar szociológia egyik meghatározó alakja, Kolosi Tamás előadásában bemutatja, hogy az esélyegyenlőség eszméje miképpen valósult meg az elmúlt évtizedekben. A társadalmi közbeszédben többnyire a mobilitás korlátairól hallani - az előadás a szociológiai kutatások tükrében a mobilitás lehetőségeit elemzi, külön is hangsúlyozva az oktatás szerepét.

A Mindentudás Egyeteme előadásainak továbbra is a Jövő Háza ad otthont - az előadások ingyenesek, de a biztos ülőhelyhez előzetes regisztráció javasolt. Tavaly bebizonyosodott, hogy az új helyszín technikai adottságai révén kiváló feltételek biztosíthatók a televíziós műsorok elkészítéséhez.

A szervezők szerint a közönség megszokta és megszerette az új környezetet, azt, hogy menet közben is bekapcsolódhatott az előadások folyamatába, és hogy a többszöri kérdés-felelet révén próbára tehette figyelmét, tudását. (A tizedik szemeszterről részletek a www.mindentudas.hu honlapon olvashatók.)

A budapesti események mellett vidéken is szervez-nek hasonló ismeretterjesztő programot - Szegeden például már a negyedik félévet indították e hét szerdáján Sza-bó Gábor akadémikus előadásával.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.