Sapientia: teljes támogatás, egyeztetett feltételekkel

Állja a magyar kormány a számlát, biztosítja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem működéséhez szükséges forrásokat. Ennek azonban az a feltétele, hogy a tavalyi megállapodás szellemében a magánegyetem átláthatóan működjön, a magyar kormány képviselője helyet kapjon a több mint 95 százalékban anyaországi költségvetési forrásokból finanszírozott felsőoktatási intézmény gazdálkodását felügyelő testületben, valamint érdemi haladás történjen az akkreditáció ügyében.

 

 

Erről Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikáért is felelős szakállamtitkára beszélt lapunknak annak kapcsán, hogy a Sapientia vezetői Sólyom László köztársasági elnök segítségét kérték a támogatások érdekében.

A magyar államfő romániai útja során járt kedden a Sapientia egyetem marosvásárhelyi karának néhány éve átadott épületében. A diákokkal zsúfolásig telt előadóban Hollanda Dénes dékán és Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány elnöke kért közbenjárást Sólyomtól, aki azt ígérte: teljes erkölcsi súlyával képviselni fogja a Sapientia finanszírozásának ügyét. A látogatás mentén olyan információk hangoztak el, hogy a kormány 2007-ben csak egymilliárd forintot kíván biztosítani, amit a műszaki és természettudományokban erős magánegyetem vezetői kevesellnek.

Gémesi nem tartja célravezetőnek a Sapientia vezetői által képviselt, s most alkalmazott "kijáró politikát". Azért sem, mert - mint mondta - tavaly megállapodtak, hogy a 2007-re szóló 1,4 milliárd forintos támogatásból egymilliárdot folyósít a központi büdzsé, 400 millióra pedig pályázhatnak a Szülőföld Alapnál. Az egyetem vezetői első menetben 2,5 milliárd forintot kértek.

A kormány részéről azt is kifogásolják, hogy az eredetileg Csíkszeredában alapított Sapientia Egyetem a tervezett egy láb helyett immár négyen áll. Vagyis úgy bővült marosvásárhelyi, nagyváradi, majd kolozsvári karokkal, hogy a terjeszkedéséről nem egyeztettek Budapesttel. Különösen a kolozsvári megjelenést tartja Gémesi szakmailag nem kellően átgondoltnak, hiszen a kiterjedt Babes-Bolyai Egyetem mellett nem volt célszerű magyar felsőoktatási intézményt indítani.

Gémesi szerint a Sapientia vezetőivel a mielőbbi akkreditáció elérésében azért is értettek egyet, mert annak birtokában már román költségvetési támogatás is jár. - Értelmetlen, hogy presztízsberuházásokat finanszírozzunk, a határon túli magyarságnak olyan felsőoktatásra van szüksége, amely minőségi és a munkaerőpiacon versenyképes szakembereket képez - mondta Gémesi, megjegyezve, hogy a magyar kormányon kívül eddig semmilyen anyagi erőfeszítést sem tett senki más a Sapientia fenntartása érdekében.

Egyházi ultimátum az RMDSZ-nek

 

Kölcsönös vádaskodással vette kezdetét az Európai Parlamentbe történő választásokra való induláshoz szükséges aláírások gyűjtése Erdélyben. Mint ismeretes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Tőkés László püspök által képviselt ellenzéke nem tudott megegyezni a közös lista állításában, ezért a püspök a hat erdélyi ellenzéki szervezet támogatásával függetlenként indulna a választáson. Tőkés Kolozsváron találkozott a többi erdélyi magyar egyházi vezetővel, akiktől jelöltségének támogatását kérte.

Eddig a püspökök nem nyilatkoztak arról, hogy milyen döntés született, de csütörtökön az Erdélyi Református Egyházkerület elnöksége és esperesi kollégiuma felszólította az RMDSZ kisparlamentjét: vagy felteszik Tőkés püspököt az RMDSZ-lista második helyére, vagy az egyházkerület vezetősége "a független jelölt támogatására fogja buzdítani" az egyházkerület tagjait. Az aláírásgyűjtést mindkét tábor megkezdte. A Tőkés-csoport azzal vádolja az RMDSZ-t, hogy alkalmazottai a magyarországi oktatási támogatás ügyében náluk megfordulókat zsarolták aláírásuk kicsikarása végett. Kelemen Hunor képviselő, az Iskola Alapítvány vezetője tagadta a vádat. (T. Sz. Z.)

Sólyom László az egyetemen
Sólyom László az egyetemen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.