Veszélyben a Déli-sark élővilága

Környezeti katasztrófa fenyegeti az Antarktisz partvidékét és a parthoz közeli vizeket egy égő japán bálnavadászhajó miatt. Fennáll annak a veszélye, hogy a Nisshin Maru ezertonnányi üzemanyaga és a tárolt vegyszerek a Ross-tenger vizébe jutnak. A tűz tegnap ütött ki a japán bálnavadászflotta nyolcezer tonnás zászlóshajóján. A feltehetően már halálos áldozattal is járt balesetnek az eddigi információk szerint nincs köze a bálnavadászok és a környezetvédők két nappal korábbi konfrontációjához.

A bálnavadászhajó legénysége hétfőn került összetűzésbe a bálnamészárlást ellenző Sea Sepherd csoporttal, a konfliktusnak azonban nem lettek maradandó következményei, a zöldek hajója két napja elhagyta a térséget. Tegnap azután robbanások nyomán tűz ütött ki a japán hajó fedélzetén, a 148 fős személyzet egyik tagja eltűnt, a többit pedig a vadászflotta másik három járműve vette fel, az égő hajón csak az oltásban segédkező 31 tengerész maradt. A Nisshin Maru tegnapi lapzártánkkor az antarktiszi Adarae-foktól 175 kilométernyire sodródott.

Japán elvileg tudományos célból ragaszkodik a világszerte ellenzett bálnavadászat fenntartásához, Norvégia és Izland társaságában. A tevékenységnek a valóságban semmi köze a tudományhoz (az állatok húsa forgalomba kerül), ugyanakkor a közgazdasági haszna is kérdéses: a drága bálnahúsnak még Japánban sincs komoly piaca (a teljes mennyiség nagy része kutyaeledelként hasznosul), a vadászatba tavaly bekapcsolódott Izland pedig Japánnak próbálja eladni a zsákmányt, kevés sikerrel. Ugyanakkor az ismert bálnafajok nagy része mára a kihalás közelébe került, a vadászat néhány éven belül több fajt is eltüntethet. Akad olyan bálnafaj, amelynek már csak 100 élő példányáról tudnak a kutatók.

Fogócska az Antarktisznál: a bálnavadászatot ellenzõk hajója megközelíti a Nisshin Marut
Fogócska az Antarktisznál: a bálnavadászatot ellenzõk hajója megközelíti a Nisshin Marut
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.