Óriási eltérések vannak a távhődíjakban

Az év elején a lakosságnak átlagosan több mint 40 százalékkal emelkedett a távfűtés díja – ám ez igencsak eltérő mértékeket fed. Budapest például az alapdíjat jelentősen növelte, amit akkor is ki kell fizetni, ha valaki egyáltalán nem fűt, szociális támogatás viszont csak az elhasznált hő után jár.


Körmenden 27, Ajkán viszont kevesebb mint 11 ezer forintot kell fizetni havonta egy ugyanolyan – átlagosnak mondott 52 négyzetméteres – lakás távfűtési és melegvízszolgáltatásáért – derül ki a számításainkból. Budapest – ahol a legtöbb ember él távfűtéses lakásban – az átlagosnak mondható árat alkalmazza: a valamivel 20 ezer forint alatti havi számla a települések többségére azért jellemző. A távfűtésért és a melegvízért kifizetett összeg – a KSH minap kiadott közlése szerint – átlagosan 30 százalékkal emelkedett januárban, többek közt ez az oka annak, hogy az infláció jelentősen, 7,8 százalékra ugrott meg az első hónapban.

Ám az átlag ez esetben is sokmindent elrejt: kevesen lehettek, akik csupán 30 százalékos áremelést érzékeltek. A statisztikai jelentésben vélhetően már kalkuláltak az állami támogatással – e nélkül számolva ugyanis, a Népszabadság tapasztalatai szerint több mint 40 százalékos átlagos emelésről lehet beszélni. Igaz: itt is voltak eltérések – mégpedig igencsak jelentősek. Ma ugyanis ahány település, annyi féle emelés, és díj. 

Részletek a pénteki Népszabadságban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.