Mediawave: HunD Link projekt Győrben és Kölnben

A Mediawave szervezésében a "Bipolar német-magyar kulturális együttműködések" című program, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával augusztus óta zajlik a HunD Link projekt - egy virtuális performance -, amely időben és térben két távoli helyen, Kölnben és Győrben valósul meg.


A projekt a vizuális- és zeneművészeten keresztül mutatja be a német és magyar művészek jövőre vonatkozó, fizikai és szellemi határokat figyelembe nem vevő vízióját, amely során különös hangsúlyt fektetnek a két nép gondolkodásában fellelhető hasonlóságokra és különbségekre. A művészeti megközelítés segítségével a performance bemutatásánál megpróbálják leküzdeni a távolságból adódó fizikális problémákat, hogy a mindkét oldalon szimultán zajló előadás közönsége egyedülálló élményben részesülhessen.

A program megvalósításának második fordulójához ért, amely 2007. február 22-24. között Győrben zajlik. A II. workshop főpróbja a Mediawave Farsang keretében tekinthető meg. (Rómer ház, február 24.  20:00)

A workshop vezetői

A projekt zenei workshopjának magyar vezetője Grencsó István (1956), aki évtizedek óta a magyar avantgard jazz egyik kiemelkedő alakja, a magyar improvizatív zene legjelentősebb kísérletezője. Pályafutása 1979-ben a Masina zenekarral indult, majd a Dresch Quartet tagjaként, később pedig Szabados György partnereként lett ismert. Saját zenekara a Grencsó Kollektíva hazai és nemzetközi fesztiválok és klubok állandó vendége, a magyar improvizatív zene egyik legjelentősebb formációja. Grencsó nemcsak mint muzsikus, hanem mint zeneszerző is jelentős egyéniség, külön erőssége a nem szabványos nagyzenekari forma. Különös kedvvel foglalkozik a fiatal tehetségek felkarolásával és zenei szellemiségük megerősítésével zenekaraiban és a műfaji határokat felrúgó zenei workshopjaiban. 3 éve alapembere a MEDIAWAVE ma már nemzetközi hírű – William Parker – Hamid Drake – Rob Brown vezette – improvizatív zenei műhelyének.

A projekt vizuális workshopjának magyar vezetője Szilágyi Kornél (1971) a magyar függetlenfilmes mozgalom egyik legkísérletezőbb csoportjának, a Buharov csoportnak a megalkotója és oszlopos tagja. Kísérleti filmekkel és kísérleti kis- és nagyjátékfilmekkel a 90-es évek elején tűnt fel. Ebből a csoportból nőtte ki magát többek között a Pop Iván underground jazz zenei formáció, akik a 2006-os Moers-i fesztiválon is bemutatkozhattak. Szilágyi Kornél rendező-operatőr több hazai és nemzetközi filmfesztivál díjazott művésze.A projekt záró-bemutatójának időpontja és helyszínei:
2007. április 30. 23:00
Győr – MEDIAWAVE Fesztivál
Köln – MUSIK TRIENNALE

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.