Túléléséért küzd a révkomáromi Selye János Egyetem

Súlyos anyagi gondokkal küzd a révkomáromi Selye János Egyetem – adta hírül a mai pozsonyi Új Szó. A tudósítás nem zárja ki azt sem, hogy márciusban akár csődbe is juthat a 2004.január 17-én alapított, jelenleg egyetlen határon túli, állami magyar tannyelvű állami felsőktatási intézmény.

A napilap szerint a gondot elsősorban az okozza, hogy az egyetem vezetősége megkésve nyújtotta be a hallgatók pontos létszámát, s ezért Jan Mikolaj oktatási miniszter a tavalyi  költségvetésből a normatív támogatásra szánt összeg jelentős részét büntetésből visszatartotta. Emiatt a Selye János Egyetem a várt 802 ezer korona (57 millió forint) helyett ebből a tételből csupán 6 ezret kapott. Rövidesen nem lesz pénz az egyetemi oktatók bérének kifizetésére és a további szakok megnyitásához szükséges beruházásokra – olvasható a cikkben.

Lapunk megkeresésére Viera Trpisová, a szlovákiai Oktatási Minisztérium szóvivője így válaszolt: -- Az Új Szó tájékoztatása pontatlan. Tavaly a révkomáromi egyetem – a többi szlovákiai felsőktatási intézményekhez hasonlóan – megkapta a költségvetés 90 százalékát, a maradék tíz százalékból  pedig a hallgatói létszám pontosítása után járó normatív támogatást. Idén a Selye János Egyetem költségvetése 48,8 millió korona, ami 10,7 millióval több, az egy évvel ezelőtti összeghez képest. Béralapjuk ebben az esztendőben húsz százalékkal növekszik, vagyis 3,09 millió lesz. Tavaly októbertől a révkomáromi egyetem három karán – pedagógiai, közgazdasági és református teológiai – 972 nappali tagozatos és 1068 levelező, illetve doktorandusz hallgató tanul. A normatív támogatást ennek alapján számítottuk ki. Ugyanolyan módszer alapján, mint a többi szlovákiai egyetemnél is, valamiféle elfogultságról tehát szó sem lehet – szögezte le a szóvivő.

- A minisztériumi adatok korrektek, de az érem másik oldala az, hogy minden európai országban az új egyetemek, felfutásuk négy-öt esztendeje idején különleges támogatási rendszer alapján működnek – nyilatkozta lapunknak Albert Sándor, a Selye János Egyetem rektora. 

Igy folytatta: -- Ugyanis a hallgatók létszáma csak évről évre növekszik, de a bérköltségek és az egyéb kiadások már most terhelnek bennünket. Példaként említem, hogy az idei tanévben hat hallgatóval nyitottuk a történelem szakot, ám ennek az akkreditálásához professzort és docenst kellett alkalmaznunk. Szeptembertől pedig az elsőéves hallgatók számára új tantermeket nyitunk, folyamatosan korszerűsítjük a taneszközeinket, ami szintén nem olcsó mulatság. Tavaly az előző szlovák kormánytól és az oktatási tárcától a normatív támogatáson kívül további anyagi segítséget is kaptunk. Ennek köszönhetően a 2006-os teljes költségvetésünk 74 millió korona volt, az idén pedig alig 49 millió lesz. Külön levélben kértem Jan Mikolaj jelenlegi szlovák tárcavezetőtől a további méltányos támogatást, egyelőre azonban választ sem kaptam. Ugyanez a helyzet Budapesten is, ahol Hiller István miniszterhez folyamodtam gyorssegélyért, de onnan sem érkezett semmilyen visszajelzés. Pedig minél hamarabb kellene a pénzinjekció, mert szeptemberben már késő lehet – tájékoztatta lapunkat a rektor.

Pozsonyi tudósítónktól

Az egyetem épülete
Az egyetem épülete
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.