Helyettesek, vakondok, tüntetők

Teljessé vált a városvezetői stáb miután a közgyűlés tegnap két újabb főpolgármester-helyettest választott. A szakiskolák állandó tüntetést kiváltó átszervezését viszont hatalmas meglepetésre elhalasztották egy évvel. Igaz, csak véletlenül, még ebben a hónapban meglesz a döntés.


Teljessé vált tegnap a városvezetői stáb is; a már decemberben megválasztott Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettesen kívül két újabb helyettest is választott a Fővárosi Közgyűlés. Az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre – csakúgy, mint az előző ciklusban – a pénzügyeket felügyeli, a szocialista Horváth Csaba (volt II. kerületi polgármester) pedig a humánpolitikai ügyekért (oktatás, kultúra, gyermekvédelem) felel. A helyettesek megválasztásában a Fidesz és a KDNP nem vett részt, Tarlós István frakciószövetségi elnök szerint azért, mert velük nem egyeztetett a városvezetés, a sajtóból tudták csak meg, hogy ez a téma is a napirenden szerepel. A szocialisták padsorából egy képviselő hiányzott, Ikvai és Horváth a két körben lebonyolított, titkos szavazás során egyaránt 36 szavazatot szerzett, azaz a koalíciót ismét az MDF támogató voksai segítették ki. (A demokrata fórum korábban a kormánypártokkal együtt szavazott arról az utóbb alkotmányellenesnek minősített rendeletmódosításról, amely szerint a politikai gyűlések színpadépítését és hangosítási berendezéseit is a fővárossal kell engedélyeztetni.) Az MDF koalícióval való együttszavazását a Fidesz képviselői „megvannak a fővárosi vakondok” közbeszólásokkal fogadták.

Ikvainak és Horváthnak havi 630 ezer forintos fizetést és 131 ezer forintos költségtérítést szavaztak meg a városatyák, utóbbi ezenkívül havi 24 ezer forintos nyelvpótlékra is jogosult.

A közgyűlés nagy meglepetésre elfogadta Tarlós István javaslatát, így a fővárosi szakiskolák átszervezését egy évvel elhalasztották. Információink szerint azért mégsem várnak addig. Néhány koalíciós képviselő ugyanis elrontotta a gombnyomást és rosszul szavazott Tarlós javaslatára, így kapott többséget az indítvány. A koalíciónak azonban feltett szándéka, hogy az eredeti menetrendnek megfelelően 22-én szavazzon a közgylés az új iskolai struktúráról, így ismét napirendre veszik majd a kérdést. Ezzel kapcsolatban Tarlós István lapunknak azt mondta: furcsa hat képviselőről azt feltételezni, hogy mindannyian tévedtek, és halasztási javaslatát azért támogatták volna, mert elnézték a szavazógombot. A Fidesz frakcióvezetője szerint szánalmas és hiteltelen próbálkozás volna, ha a városvezetés a közgyűlés egyik későbbi ülésén mégis előterjesztené az iskolabezárási javaslatot, a legnagyobb ellenzéki frakció pedig mindent meg fog tenni ennek megakadályozására.

A közgyűlés ülésének kezdetén egyébként az Újvárosháza Váci utcai épülete előtt több tucatnyian tüntettek az iskolaösszevonások ellen. Mint arról többször is beszámoltunk, a városháza szándékai szerint a 95 budapesti szakiskola közül több mint húszat szüntetnének meg úgy, hogy beolvasztanák őket a két tucat új térségi integrált szakképző központba, emiatt az intézményekből idén összesen ezer embert bocsátanának el. A Fidesz budapesti női tagozata által szervezett tüntetésen Menczer Erzsébet óbudai képviselő azt mondta: a főváros tervei mögött ingatlanspekuláció gyanítható.

A koalíció az MDF szavazataival együtt fogadta el az idei forrásmegosztást, ami nagyjából 190 milliárd forint adóbevételek és állami fejkvóták főváros és kerületek közötti szétosztását jelenti, és ami azért is fontos, mert ez a bevétel a városrészek költségvetésének oroszlánrészét adja. A rendelet elfogadásával a közgyűlés formailag törvényt sértett, a forrásmegosztásról szóló jogszabályt ugyanis tavaly decemberben hibás szöveggel hagyta jóvá az Országgyűlés. A baki abban rejlett, hogy a törvény olyan pénzeket is a közös kalapba bedobandónak minősített, amik a kerületek saját bevételeit jelentik (ilyen például a gépjárműadó). Ha a főváros betű szerint betartotta volna a hibás törvényt, a városrészektől legalább 12-15 milliárd forintot kellett volna elvonnia, ami sok kerület csődbe jutását eredményezte volna. Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője megjegyezte, hogy így nem szabad törvényt barkácsolni, Tarlós pedig közölte, támogatják, hogy a főváros - felterjesztési jogával élve - az önkormányzati miniszternél kezdeményezze az ominózus jogszabály kijavítását.

Áldásukat adták a városatyák a Budapest Szíve - Gyalogos Belváros elnevezésű, tízéves fejlesztési programra is. Ennek lényege, hogy az V. kerület déli harmadát (a József Attila utca - Kiskörút - Kossuth Lajos utca közötti tömböt - visszaadnák a járókelőknek, kiszorítva a belvárosra zúduló autóforgalmat. A nagyívű programból csupán kisebb elemek férnek bele ebbe az önkormányzati ciklusba; 2010-ig - a 4-es metró építésével összhangban - rendeznék a Fővám tér és a Kálvin tér környékét. Sétálóutcává alakítanák a Kecskeméti utcát, a Baross utca torkolatát, a Vásárcsarnok mögött és a Bástya utcában pedig két mélygarázst építenének. Később visszaépítenék az 1980-as években felszedett villamossíneket a Bajcsy-Zsilinszky útra és a Váci útra, a Belgrád rakparti hajóállomást úszó szigetre költöztetnék, a helyén sétányt alakítanának ki, a következő évtized közepén pedig alagútban föld alá vinnék a Kossuth Lajos utca forgalmát. A teljes tízéves program megvalósítása 50 milliárd forintba kerül, a főváros uniós és magánbefektetői forrásokat is remél a fejlesztéshez.

Megszületett a negyedik koalíció
Négy hónapig tartó alkudozás után tegnap megszületett a negyedik fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció. A felek a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülése előtt ünnepélyesen aláírták a koalíciós szerződést, amely szerint a koalíciós egyeztető tanácsban fognak egymással egyeztetni. A dokumentum kitér arra, hogy a következő hét évben a Budapestet és Pest megyét magába foglaló közép-magyarországi régió összesen 1215 milliárd forinthoz juthat az unió alapjaiból. (A szöveg szerint a régió ennyit kap, valójában azonban a támogatásra – a megfelelő önrész biztosítása mellett – pályázni kell.) Az uniós forrásokból a koalíció Budapestet intelligens várossá, az unió egyik tudásközpontjává fejlesztené, a kreativitás és a modernitás jegyében. A koalíciós szerződésben hosszú oldalakon sorolják mindazokat a beruházásokat, amelyeket 2010-ig megvalósítanak, köztük a 4-es metró megépítését, valamint az éppen a metró finanszírozásának jelenleg is zajló újratárgyalása miatt várhatóan az uniós támogatásból kimaradó Moszkva téri rendezést, illetve az aquincumi híd megépítésének elkezdését.

Ikvai-Szabó Imre, Steiner Pál, Burány Sándor, Lakos Imre és Demszky Gábor z Újvárosháza protokolltermében
Ikvai-Szabó Imre, Steiner Pál, Burány Sándor, Lakos Imre és Demszky Gábor z Újvárosháza protokolltermében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.