Őrezred: üzenet a rendőrpalotára leadott lövéssorozat

A rendőrség Teve utcai székházára leadott géppisztolysorozatot a köztársasági őrezred parancsnoka szerint üzenetként kell értelmezni. Erről Szabó Ferenc egy sajtótájékoztatón beszélt csütörtökön, Gyulán.

A vezérőrnagy szerint az elkövető, vagy elkövetők bemutatták, hogy fegyverrel rendelkeznek, képesek és készek azt használni, nem tisztelik a Magyar Köztársaság egyetlen alapintézményét, még a rendőrséget sem. "Nem zárható ki az sem, hogy a jövőben bárhol, bármikor alkalmazhatják" - hangsúlyozta. Szabó Ferenc szerint ezért szükséges, hogy a köztársaság alapintézményeinél, valamint az állam működése szempontjából kiemelten fontos létesítményeknél felülvizsgálják, hogy milyen a biztonsági környezet, szükséges-e bármilyen védelmet megerősítő intézkedés, és ha igen, akkor ezeket meg kell tenni.

"Aki ezt a sorozatlövést, ezt az üzenetet nem kezeli a helyén, az valószínű, hogy nagy hibát követ el" - szögezte le. Az őrezred parancsnoka úgy gondolja, hogy le kell számolnunk azzal az illúzióval, hogy Magyarországon ilyen súlyos bűncselekmény a jövőben nem fordul, vagy nem fordulhat elő. Ennek a feltétele megvan, és sajnos bármikor bekövetkezhet" - jelentette ki. A székház elleni támadást kriminalisztikai szempontból is új fejezetnek nevezte. Ezért "teljesen új alapokra kell helyezni a nemzetbiztonsági szolgálatok, a rendvédelmi szolgálatoknak a tevékenységét".

A köztársasági őrezred parancsnoka a március 15-ei ünnepségekre való felkészülésre vonatkozó, az MTI által feltett kérdésére  válaszolva elmondta: a március 15-ei ünnepségsorozat állami programja még nem készült el, most folynak az előkészítő egyeztetések, és amikor véglegessé válik a program, akkor a biztonsági követelményeket érvényesíteni fogják.

"Azt szeretnénk elérni, hogy mindenki, aki közösen akar ünnepelni a központi állami ünnepségek idején, biztonságban legyen" - mondta. A vezérőrnagy lehetségesnek tartotta, hogy az intézkedések nagyobb rendőri jelenlétet, illetve technikai ellenőrzéseket, átvizsgálásokat fognak jelenteni. "Szeretnénk, ha a március 15-ei események az ünnep méltóságának megfelelően zajlanának, és azt semmilyen rendkívüli esemény nem zavarná meg. Ezért fogunk dolgozni" - mondta Szabó Ferenc.

Harminc értékelhető információ a Teve utcai lövésekről

Nagyszámú bejelentés érkezett a rendőrséghez a keddi rendőrszékház elleni támadásról, ezek közül harminc értékelhető információkat tartalmaz - mondta el csütörtök délelőtt az MTI érdeklődésére a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője. Horváczy Emese hozzátette: ezt a harminc bejelentést jelenleg ellenőrzik a nyomozók. Arról a szóvivő nem beszélt, hogy összesen hány jelzést kaptak a bűncselekménnyel kapcsolatban. A rendőrség továbbra is keresi azt a fekete Volkswagen Golfot, amely a lövöldözés idején járt a Teve utcában, a kocsi utasa vagy utasai ugyanis fontos információkkal szolgálhatnak - tette hozzá Horváczy Emese.

A rendőrség Teve utcai székházára kedden hajnalban, 0 óra 33 perckor adtak le vélhetően egy Kalasnyikov géppisztolyból nem célzott lövéseket. Bene László országos rendőrfőkapitány aznap közölte: 15 lövés érte az épületet, és a lövedékek csaknem 15 millió forintos kárt okoztak. A lövedékek az épület kilencedik és tizenharmadik emelete között csapódtak be. Az országos rendőrfőkapitány még kedden ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval segíti a támadás nyomozását.

(MTI)

Golyónyomok a teve utcai épületen
Golyónyomok a teve utcai épületen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.