A mérnökök kezdő fizetése a legmagasabb

Az idén is gépész- és villamosmérnöki diplomával tudnak legkönnyebben elhelyezkedni a pályakezdők, de hasonlóan jó eséllyel láthatnak neki a munkakeresésnek a gyártástechnológiához és termelésirányításhoz kapcsolódó területeken végzettek.

A frissdiplomások keresettek lesznek az értékesítéssel öszszefüggő állásokban - például a marketinggel és reklámmal vagy piackutatással foglalkozó vállalkozásoknál -, valamint a kereskedelem és logisztika területén is. Enyhén mérséklődhet azonban a kereslet a pályakezdő jogászok, valamint a pénzügyi, illetve a számviteli végzettségűek iránt.

A Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) legfrissebb, ezer cég megkérdezésével végzett, a diplomás pályakezdők iránti kereslet várható alakulását vizsgáló országos felmérése szerint kismértékben, de továbbra is bővül a kereslet a felsőfokú végzettségű, illetve diplomás pályakezdők iránt. A cégek összességében véve derűlátóak: a megkérdezettek 60 százaléka nem számít létszámváltozásra a vállalkozásnál, 26 százaléka szerint viszont emelkedik a foglalkoztatottai létszáma, és csak 16 százalékuk számít csökkenésre. A vállalkozások két százaléka szerint csökken ebben az évben az alkalmazott diplomások, egy százalékuk szerint pedig a kezdők száma is, ezzel szemben 16 százalékuk szerint több felsőfokú végzettségű dolgozót alkalmaznak majd. A felmérés szerint s pályakezdő diplomások legnagyobb felvevőpiacát a gazdasági szolgáltatások szektora biztosíthatja - ez az egyik legdinamikusabban növekvő ágazat -, de az építő- és a feldolgozóiparban is keresettek lesznek a frissdiplomások. Legkevésbé pedig a szállásszolgáltatásban bővül a kereslet a frissen végzettek iránt. Ez nem meglepő tekintetbe véve a szektor mindjobban növekvő költségeit és terheit, illetve a turizmus költségérzékenységét.

A felmérés a frissdiplomások fizetésére is kitér. Bár az egyes foglalkozások között is jelentős szórás mutatkozik, a legnagyobb különbség diplomás pályakezdők bruttó bérét tekintve a főváros és a többi régió közötti érzékelhető. A cégek válaszai alapján a kezdő bruttó bérek átlaga vidéken 138 ezer forint, míg a fővárosban átlagosan bruttó 194 ezer. A legmagasabb kezdő fizetésekre a gépész- és villamosmérnökök, illetve a gazdaságelemzők számíthatnak. Két év gyakorlattal a hátuk mögött pedig már 30-40 ezer forinttal több is lehet a fizetésük. A legnagyobb béremelés a reklám- és marketingszakmában, a villamos- és gépészmérnök, illetve a gazdaságelemző állásokban érhető el. A gazdaságelemzői terület a bérek jelentős szórásával is kitűnik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.