Táblaprogram, mozgó cél

"Mozgó cél" - ez a meglehetősen tömör mondat Magyar Bálint volt oktatási minisztertől, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület alelnökétől származik. E választ arra a kérdésünkre kaptuk, amellyel az iskolai tantermek felébe szánt interaktív táblák átlagos költségét firtattuk. Gyurcsány Ferenc hétfői évértékelő beszédében bejelentette: több mint 30 ezer osztályt kívánnak felszerelni ilyen eszközökkel.

A Kormányszóvivői Iroda keddi tájékoztatása szerint 40 milliárd forintos keretet szánnak 30-35 ezer tanterem felszerelésére. Mint megírtuk: ebben az esetben a jelenlegi piaci árak másfél-kétszeresét kell fizetni a berendezésekért. Az oktatási intézmények által eddig beszerzett táblarendszerek piaci ára ugyanis 600 és 900 ezer forint között mozog, miközben a tervszámok 1,2 millió forintos árral számolnak.

A rendszer tegnapi hivatalos bemutatóján Magyar Bálint "elképzelhetőnek" nevezte, hogy a nyertes pályázatok ára hat-nyolcszázezer forint között mozog majd. A nagyobb keretet ő azzal magyarázta: ebből egyéb, nem az interaktív táblához tartozó eszközöket is vásárolnának. A keddi kormányszóvivői tájékoztatás szerint azonban a XXI. századi iskola programra uniós forrásból elkülönített 60 milliárd forintból az említett 40 milliárd csak az interaktív táblák beszerzését szolgálja. (A számok naponta változnak: a program egészére szánt összeg tegnap már 65 milliárd forint volt a hivatalos nyilatkozatokban.) A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szóvivője szerint viszont a keret azért nagyobb, mert 35 ezer osztályteremnél többet is felszerelhetnek. Igaz: mindez attól függ, hány iskola pályázik, illetve milyen mennyiségre írják ki a közbeszerzési pályázatot. Csakhogy állítólag épp azért nem beszélnek több tanterem ellátásáról, mert az illetékesek tartanak attól: ennél nagyobb mennyiségre nem lesz igény. Így viszont: vagy megmarad az uniós keretből (és vélhetően elvész a pénz), vagy tényleg másra is költenek belőle (amit nem lehet), vagy mégiscsak drágább táblákat szereznek be.

Több százmilliárd forint az iskolák megújítására

XXI. századi iskola: ez a Gyurcsány Ferenc évértékelőjében meghirdetett "zászlóshajó" programok egyike. A részleteket tegnap a Deák Diák Általános Iskolában - a miniszterelnök óralátogatása után - ismertették. A programra az elkövetkező hét évben összesen 270 milliárd forintot költenek: a legtöbbet - 100 milliárdot - iskolák felújítására. A 13 868 közoktatási épület csaknem fele szorul felújításra, az épületek két százaléka oktatási célokra tulajdonképpen alkalmatlan. Nem csak az épületeket erősítik meg - tartalmilag is megújítják az iskolákat. A cél a korszerű pedagógiai programok elterjedése, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásának segítése. Erre 94 milliárd forintot szánnak. Az úgynevezett befogadó iskola program tervezett pénzügyi kerete 14 milliárd forint: ennek célja a szegregáció csökkentése és az óvodáztatás kiterjesztése. Az intelligens iskola programra pedig, amely az informatikai fejlesztést célozza, összesen 65 milliárd forintot szánnak. (V. A. D.)

Vissza az iskolapadba
Vissza az iskolapadba
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.