Beragadt regadó

Az EU 2006. októberi bírósági ítélete nyomán február 15-től vissza lehet igényelni a mohó magyar állam által korábban kivetett "indokolatlanul magas regisztrációs adó jogalap nélküli részét".

Nem jár visszatérítés annak, aki csalás útján jutott külföldről behozott autóhoz. Például úgy, hogy 2005 tavaszán kocsit vett olyan fantomcégtől, amelynek szervezői vámhatósági bélyegzőt hamisítottak, ezzel igazolták a behozatalt. Ezután a vevő meghatalmazásával és a hamis dokumentummal besétáltak az okmányirodába, s ott az autót forgalomba helyeztették.

Amikor az okmányiroda kiállította a hamisított vámhatósági igazolásra a forgalmit, végső soron bűnrészesként beszállt a csalásba. Ha ugyanis az okmányirodán egy nem különösebben bonyolult számítógépes adatbázis közbeiktatásával beütötték volna az autó alvázszámát, egy szemvillanás alatt kiderült volna, hogy a forgalmazó befizette-e a regadót vagy sem. De nem volt ilyen adatbázis. Az állam inkább kiállította a - végeredményben hamis - forgalmi engedélyt. A bűnös úton szerzett forgalmit nem vonta és vonja vissza.

A vevőt viszont átverték, ez nem vitás. És ebben közvetett módon az állam is ludas. A legdühítőbb az, hogy a regadó körül lezajlott végső fordulat is "állam tatának" kedvez. A regadó visszaigazolási kérelemhez ugyanis csatolni kell az adó megfizetését dokumentáló igazolást is. Na most ilyen a fentiek következtében nyilván nincsen. A behozatalt, a forgalomba helyezést intéző csaló eladó ugyan megfizettette a vevővel, de ezt bolond lett volna továbbadni az államnak. Zsebre vágta, majd felszívódott.

Arra, hogy ilyenkor mit tehet az állam "közreműködésével" rászedett vevő, VPOP-rendelet nélkül is könnyen válaszolhatunk.

Semmit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.