Az acél- után az alumíniumiparban is hódít India

Egymást érik az óriási felvásárlások a világ fémiparában. Most állítólag a magyar alumíniumipari gyártóbázist is birtokló amerikai Alcoát akarják bekebelezni. Egy másik ügylet már létre is jött: a gőzerővel terjeszkedő indiai tőke bevásárolta magát az amerikai alumíniumiparba.

Nagy a nyüzsgés a fémiparban. Alig egy évvel ezelőtt a Mittal Steel és az Arcelor házassága hozta lázba a piacot, októberben az orosz Rusal and Sual egyesült a svájci Glencore-ral, majd idén a Corus és a Tata Steel ügylete adta meg az alaphangot. A napokban, szinte egy időben a hírrel, miszerint az alumíniumipari Hindalco felvásárolja az amerikai Novelist, egy minden eddiginél jelentősebb üzlettel kapcsolatos spekuláció is foglalkoztatja az iparág szereplőit. 

Eszerint két brit-ausztrál bányaipari óriás, a BHP Billiton valamint a Rio Tinto egymástól független felvásárlási ajánlattal készül meglepni a piacvezető, 30 milliárd dolláros forgalmú amerikai Alcoát, amelynek magyar alumíniumipari gyártóbázisa is van. Elemzők 40 milliárd dollárra taksálják az ügylet értékét, egyúttal hangoztatva, hogy az ilyen tranzakciónak lendületet ad, hogy a feldolgozott alumínium iránti kereslet 2007-ben várhatóan 7 százalékkal nő, az autóipar és nem utolsósorban a kínai igények bővülésének köszönhetően. 

A fémpiaci mozgások külön érdekessége az indiai tőke intenzív térhódítása. A jelek szerint az ottani iparmágnások számára semmi sem drága, ami európai vagy amerikai. Alig két héttel azután, hogy a Tata Steel 10,6 milliárd euróért megvásárolta a nálánál négyszer nagyobb brit-holland Corust, ezúttal az alumíniumpiacon járt sikerrel a Hindalco, amely 6 milliárd dollárért (4,7 milliárd euróért) szerezte meg az amerikai Novelist. A kanadai Alcan és a francia  Pechiney alumínium lemezgyártó üzletének két évvel ezelőtti egyesítésének gyümölcseként létrejött Novelis világelső a hengerelt alumínium piacán, 12 és félezer embernek ad kenyeret, forgalma 8,4 milliárd dollárra rúg. 

Ugyanakkor a 2006-ban elkönyvelt 240 millió dollárt meghaladó vesztesége, 1,8 milliárd dollárra rúgó adóssága jelzi, hogy nem felhőtlen a cég üzletmenete. A vevő, Kumar Mangalam Birla, India hetedik leggazdagabb embere minden esetre kevéssé törődött a pillanatnyi nehézségekkel, és mélyen a zsebébe nyúlva, az aktuális tőzsdei árfolyamnál 16,7 százalékkal fizetett többet az atlantai székhelyű társaságért, amelynek részvényei mellesleg, nyilvánvalóan az előzetes felvásárlási spekulációk eredményeként, 30 százalékkal drágultak idén januárban. A Novelis elnöke, Ed Blechschmidt nem rejtette véka alá elégedettségét, kijelentve, hogy az ár meggyőzött minden részvényest. A Hindalco tulajdonosa, egyúttal az Aditya Birla Group elnöke, ugyancsak büszkén értékelte India minden eddiginél nagyobb amerikai akvizícióját, amelynek köszönhetően a 85 ezer embert foglalkoztató indiai csoport egy csapásra felkerül a Fortune 500-as vállalati listájára. A Hindalco jelenleg 11,8 milliárd dolláros értékesítése 20 milliárdra nőhet, és persze az sem közömbös, hogy az ügyfelek olyan tekintélyekkel gyarapodnak, mint a Coca-Cola vagy a General Motors. Egy ilyen piac kiépítése legalább tízéves erőfeszítést kívánna, ezért egyáltalán nem sok a pénz, amit adtunk a Novelis-ért – értékelt Birla.


Az indiai származású Lakshmi Mittal egy évvel ezelőtt szabadította ki a szellemet a palackból, amikor a Mittal Steel közel 28 milliárd euróért felvásárolta az Arcelort.  Bár ez az összeg nem kerülhetett az indiai felvásárlások mérlegébe, Mittal cégét ugyanis Európában jegyzik, az ügylet hatása vitathatatlan. Azóta úgy tűnik, megállíthatatlan az indiai tőke, amelynek tulajdonosai bátran licitálnak minden eladó portékára. Ahogy a Tata Steel is rátett a tétre, amikor a brazil Companhia Siderurgica Nacional (CSN) megpróbálta elhalászni választottját, a Corust, a napokban a szélerőműveket gyártó Suzlon Energy fejelte meg az Areva nyilvános felvásárlási ajánlatát a német REpower Systemsre. A Suslon egyébként tavaly 440 millió euróért szerezte meg a belga Eve Holdingsot. Egy brit konjunktúrakutató, a Dealogic adatai szerint a 2005-ös 5,5 milliárd dollár után tavaly az év első kilenc hónapjában 7,2 milliárd dollárt fektettek be külföldön az indiaiak, a 2007-es mérlegbe pedig máris közel 16 milliárd került.  

Magyarországon a nehéz helyzetbe jutott Transelektro-csoport fő cége került az indiai Thapar-cégbirodalom kezébe, és 2005 óta már a tiszavasavári egykori Alkaloida-gyógyszergyár is az indiai Sun Pharma tulajdonban van. 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.