Toller László még mindig kómában fekszik, és otthon ápolják

A Szekszárdi Városi Bíróság Farkas László vezette büntetőtanácsa a védelem beadványára új műszaki szakértő kirendeléséről döntött szerdán, a Toller Lászlóval és gépkocsivezetőjével 2006. június 19-én történt baleset tárgyalásának első napján.

A vád halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége a balesetben érintett másik személykocsi vezetője ellen.

Az eljárás során meghallgatták a baleset közvetlen szemtanúit, a két teherautó sofőrjét, valamint a tragédiát követően érkező, elsősegélyt nyújtó doktornőt, mentősöket, a műszaki szakértőt, illetőleg a baleset után a helyszínre érkezőket.

Toller László és gépkocsivezetője Dombóvár közelében a 61. számú főúton szenvedett balesetet, amikor egy szemből érkező, két teherautót szabálytalanul előző Mercedes gépkocsival kerültek szembe saját sávjukban.

A szemtanúk és a szakértői vallomások egybehangzó véleménye szerint a Mercedes vezetőjének az előzéshez nem állt rendelkezésre belátható útszakasz, valamint a záróvonal ellenére nem sorolt be a két teherautó közé, hanem befejezte a manővert.

A szolgálati kocsit vezető Szőke János úgy kerülte el az ütközést, hogy a jobb oldali útpadkára húzódott, amely azonban megdobta a járművet, így az a baloldali útpadka felé sodródott, majd az árokpartnak csapódott.

Több tanú megerősítette, hogy a politikus autója is nagy sebességgel haladt, 100-120 kilométerrel, valamint azt, hogy a biztonsági öveket nem kapcsolták be. Mindezek a szakértő szerint a baleset következtében elszenvedett sérülések súlyosságára hatással lehettek.

Ehhez kapcsolódóan a védelem kérdése arra irányult, okozhatta-e a szolgálati autó borulását a nagy sebesség mellett a benne utazók testének rögzítetlen hánykolódása. A szakértő válaszában elismerte, a gépkocsi stabilitását ezek a tényezők 20-30 százalékban befolyásolhatták.

A sértettek jogi képviselője a szakértőhöz intézett kérdésével - hogy tudniillik a kialakult veszélyhelyzet mennyire függvénye a sebességnek - azt kívánta érzékeltetni, hogy az úton saját sávjában haladó gépjármű vezetője önhibáján kívül került veszélyhelyzetbe, amikor a szemből érkező kocsit el akarta kerülni.

A balesetet követően a politikust és sofőrjét egy véletlenül a helyszínre érkező doktornő a Dombóvárról indított szállító- és a Tamásiból érkezett esetkocsi mentőseivel részesítette elsősegélyben, majd végül két mentőhelikopter szállította az eszméletlen sérülteket kórházba. Szőke János később belehalt sérüléseibe.

Toller László felesége a tárgyaláson a bíró kérdésére elmondta, férje állapota lényegében változatlan, még mindig kómában fekszik, és otthon ápolják.

A bíróság határozott az újabb szakértő kirendeléséről, 15 napon belül lehetőséget biztosít a védelemnek és a sértetti képviselőnek, hogy kérdéseiket csatolják, majd a szakértői vélemény kézhez vétele után újabb tárgyalási napot jelöl ki.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.