Árvízvédelmi készültség a Tiszán

Első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza Vásárosnamény-Tokaj közötti szakaszán a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán - közölte a szervezet vezetője az MTI-vel.

Az utóbbi napok esőzése és a hegyekben olvadó hó hatására kialakult árhullám Vásárosnaménytól Tokajig elönti a meder, és a töltések közötti hullámteret, s további vízszintemelkedésre lehet számítani - mondta Bodnár Gáspár. Hozzátette: a Túr védvonalain változatlanul érvényben van az első fokú készenlét, de a kis folyó vize már apadásnak indult.

Az igazgató tájékoztatása szerint a Szamoson kialakult áradás tetőzését csütörtökre várják a vízügyi szakemberek, I. fokú árvízvédelmi készültségi szint közelében. A Kraszna viszont a számítások szerint jóval a mértékadó készenléti szint alatt tetőzik majd.

Bodnár Gáspár fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a következő napokban a meteorológiai előrejelzés szerint már nem várható csapadék a szabolcsi folyók vízgyűjtő területén, s a határon túli hegyekben is a sokévi átlagnál jóval kevesebb a még el nem olvadt hó.

A nyíregyházi vízügyi igazgatóság vezetője kitért a belvízhelyzetre is: a felső-szabolcsi térség alsó szakaszán, Tiszabercel környékén változatlanul II. fokú a készültség, mivel 400 hektár földet borít víz. A zsilipeken át a tiszaberceli szivattyútelepre vezetik el a belvizet, ahol két gép működik folyamatos műszakban, s 24 óránként 200 ezer köbméter vizet emelnek át a Tiszába.

A Fekete-Körös vízszintje is elérte az első fokú készültségi szintet Antnál, s várhatóan a következő 2-3 nap során első fokú lesz a készültség a Sebes-, a Kettős- és a Hármas-Körösön is - tájékoztatott a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A vízügyi szervezet honlapján olvasható adatokból kiderül, hogy a Fekete-Körös szerda délelőtt tetőzött másod fokú készültségi szint alatt, ugyanakkor a Fehér-Körös még árad. A folyó tetőzése csütörtök délelőttre várható. A folyók romániai felső szakaszain viszont már megkezdődött az apadás.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.