Ezer embert küldenek el a fővárosi iskolákból

A fővárosi iskolaösszevonások miatt idén nagyjából ezer álláshely szűnik meg. A városháza szerint a bezárás helyett az "összevonás jogutóddal" és a "beolvadás" szavak használata ajánlott a sajtónak.


Ezer álláshely szűnik meg idén a városháza közoktatási intézményeiben; fele az összevonások, másik fele a tanárok szeptemberi, kötelező óraszám-emelése miatt - hangzott el a fővárosi oktatási szakpolitikusok szerda reggeli háttérbeszélgetésén. Főként a nyugdíjasokat és azokat menesztik majd, akik határozott idejű szerződéssel dolgoznak - mondta Germánné Vastag Györgyi, az oktatási bizottság MSZP-s elnöke. 

A fővárosi közoktatási intézményekben 2-3, de akár 4 betöltetlen álláshely is van, az ezeket lefedő óraszámokat pedig az igazgatók az ott dolgozó pedagógusok között osztják ki - mondta Ifi István, a Főpolgármesteri Hivatal oktatási ügyosztályának vezetője. 

Az átszervezés a 95 fővárosi oktatási intézmény közül húszat érint. A fővárosi szakpolitikusok - az MTI beszámolója szerint - azt kérték a sajtó képviselőitől, hogy ne használják az "iskolabezárás" kifejezést, hanem inkább az "összevonás jogutóddal" és a "beolvasztás" szavak ajánlatosak.

A főváros intézményeit összesen érintő idei, 12,5 milliárdos elvonás miatt van szükség több mint húsz iskola átszervezésére, amelyeket két tucat térségi integrált szakképző központba olvasztanak be. 

A tervezett bezárásokat, összevonásokat a koncepciótlanság és az előkészítetlenség jellemzi - mondta egy szerdai háttérbeszélgetésen Hoffmann Rózsa, a KDNP országgyűlési képviselője. Szerinte ingatlanspekuláció gyanítható a háttérben, hiszen kivétel nélkül olyan intézményeket fenyeget a bezárás, amelyek épülete a fővárosi önkormányzat tulajdonában van. Hoffmann Rózsa szerint szükség van a szakképzés reformjára, és ez járhat egy-két intézmény bezárásával, a főváros szándékait azonban nem lehet igazolni. A fejetlenségre jellemző, hogy a felvételik beadása utáni héten dönt a megszüntetendő intézményekről a Fővárosi Közgyűlés.

A Kossuth Zsuzsa megszüntetése ellen tiltakozók a városháza elõtt
A Kossuth Zsuzsa megszüntetése ellen tiltakozók a városháza elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.