Beszélni kicsi orosz

Az orosz kultúra iránti érdeklődés soha nem szűnt meg Magyarországon, újabban pedig a gazdasági kapcsolatok is erősödnek. A két ország közötti áruforgalom az utóbbi években közel megnégyszereződött  (a magyar export értéke tavaly elérte a 2 milliárd dollárt) - ennek a kapcsolatrendszernek a mozgatásához, fejlesztéséhez mind nélkülözhetetlenebb az orosz nyelv ismerete. A fiatalok közül sokan felismerik: érdemes oroszul tanulni.

Magyarországon jelenleg 89 tanintézetben történik orosz nyelvoktatás, a magyar lakosság közel kétharmada pedig - egy felmérés adatai szerint - egyetért azzal, hogy az általános és középiskolákban az orosz is szerepeljen a választható nyelvek között. Az ELTE és a Corvinus Egyetem bevonásával mesterszak indítását tervezik, amelyen a résztvevők russzisztikai szakértő diplomát kapnának - mondja Szvák Gyula, az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért kuratóriumi elnöke. 

Valerij Platonov, a kulturális központ igazgatója szerint Magyarországon most 906 filológus tanulja az oroszt, és további 700 hallgató foglalkozik a nyelvvel, gazdasági vagy jogi tárgyai mellett. Ivan Bojcov, a központban működő orosz nyelvtanfolyamok Szentpétervárról érkezett vezetője arról számolt be arról lapunknak, hogy a nála tanulók száma egy év alatt megháromszorozódott, az Andrássy úti palotában jelenleg mintegy kétszázan ismerkednek különböző szinteken Puskin nyelvével, s csak helyhiány miatt nem tudtak többet felvenni. Bakonyi István, a Magyarországi Orosz Nyelv- és Irodalomtanárok Egyesületének főtitkára elmondta: míg a rendszerváltás előtt tízezer orosztanár működött hazánkban, számuk jelenleg csupán mintegy háromszáz. Ám a régiek közül is sokan jelzik, hogy szeretnék ápolni nyelvtudásukat. Bakonyi professzor beszámolt arról is, hogy Győrben havonta összejönnek a volt orosztanárok „szinten tartó tréningre”, és most szervezik a kapcsolatfelvételt az ott élő oroszok (főleg feleségek) baráti körével. 

A  2007-es esztendőt Moszkva - a külügyminisztérium kezdeményezésére - az orosz nyelv évének tekinti.

A nemzetközi program magyar vonatkozásairól a napokban tartottak tájékoztatót a budapesti Orosz Kulturális Központban. Igor Szavolszkij nagykövet a Népszabadságnak elmondta, ő is úgy tudja, hogy Magyarországon főként a fiatalok és a gazdaság szereplői körében mutatkozik mind nagyobb érdeklődés az orosz nyelv iránt.  A diplomata - aki egyébként kiválóan tud magyarul - a találkozón megemlítette, hogy 170 millió ember anyanyelve az orosz, a világon pedig 350 millióan beszélik, így ez a negyedik legelterjedtebb nyelv. Az idei akcióprogram 80 országot fog át, több mint 900 rendezvény népszerűsíti az orosz nyelvet, amelyen keresztül meg lehet ismerni - és szeretni - a hatalmas ország lakóit és kultúráját.

Az orosz nyelv éve keretében az iskolai vetélkedőktől a tudományos konferenciákig  Magyarországon is számos rendezvényt tartanak. A nyelvi versenyek első helyezettjeit oroszországi utazással jutalmazzák, és az ottani nyári nyelvi táborok is növekvő számban fogadnak szaktanárokat, az egyetemek pedig ösztöndíjasokat. A kulturális kapcsolat is rendkívül eseménydús lesz az idén, hamarosan Magyarországra érkezik például a moszkvai patriarchátus ortodox kórusa és több orosz színház vendégszerepel majd nálunk.

A turista Moszkvában már az elsõ metrótérképnél elakadhat, ha a cirill betûket sem ismeri
A turista Moszkvában már az elsõ metrótérképnél elakadhat, ha a cirill betûket sem ismeri
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.