Kevés és "felhígult" a jelentkező az amerikai hadseregbe

Sokkal több büntetett előéletű újoncot fogad fel az amerikai szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság, mint az iraki háború kezdete előtt, mert egyre kevesebb az önkéntes jelentkező.

A hadsereg egyre gyakrabban tekint el azoktól a szabályoktól és irányelvektől, amelyek a jelentkezők erkölcsi, egészségi vagy képzettségi alkalmasságára vonatkoznak, s a leggyakrabban éppen az erkölcsi kritériumok terén tesz engedményeket. Vétségektől kezdve a súlyosabb bűncselekményekig sok mindent hajlandó már elnézni.

A védelmi minisztérium statisztikái mutatják, hogy 2003, az iraki háború kezdete óta több mint duplájára nőtt a hadsereg és a tengerészgyalogság olyan újoncainak száma, akiknek esetében külön felmentést kellett adni a büntetett előélettel kapcsolatos felvételi korlátozások érvényesítése alól. A súlyos bűncselekmények miatt elítélt újoncok esetében adott mentességek száma a 2003-as 411-ről 2006-ban 901-re nőtt, a kisebb lopásokért, csekkhamisításért, testi sértésért elítélt jelentkezők esetében adott felmentések száma 2700-ról 6000-re emelkedett ugyanezen két esztendő között. A Pentagon adatai szerint különösen gyakoriak azok az esetek,  amelyekben az újonc kábítószerrel való visszaélés miatt volt elítélve korábban.

A hadsereg és a Pentagon vezetői azzal magyarázzák az ilyen mentességek gyakoribb biztosítását, hogy lehetőséget kell adni a megtévedt fiatalembereknek múltjuk meghaladására. Számos megfigyelő szerint azonban valószínűbbnek látszik egy kevésbé emelkedett magyarázat: kevés a jelentkező, mert a fiatalok nem szívesen mennek háborúba.

Bűnösnek vallotta magát egy amerikai katona egy iraki civil meggyilkolása ügyében

Újabb amerikai tengerészgyalogos vallotta magát bűnösnek a kaliforniai Camp Pendleton hadbírósága előtt egy védtelen iraki polgári személy meggyilkolása ügyében - közölte az amerikai hadsereg.

A 22 éves Robert Pennington őrvezető kedden beismerte, hogy részt vett abban a 2006 áprilisában elkövetett bűncselekményben, amelynek során hét tengerészgyalogos és egy felcser egy lázadó után kutatva járőrözés közben a nyugat-iraki Hamdaníja városban elhurcolta otthonából a fegyvertelen Hásim Ibráhim Avadot, akit ezt  követően egy gödörbe löktek, majd tíz lövéssel agyonlőttek. A katonák ráadásul azt a látszatot próbálták kelteni, hogy egy ellenséges, fegyveres lázadóval végeztek. Az egyik tanú szerint Pennington gondoskodott arról, hogy az áldozat ujjlenyomatával ellátott fegyvert hagyjanak hátra a holttest mellett.

Az ügyben hadbíróság előtt álló vádlottak egyikének vallomása szerint azért követték el a gyilkosságot, mert egyre jobban dühítette őket, hogy nem jutottak annak a lázadónak a nyomára, aki után hasztalan kutattak.

Összesen már négy gyanúsított vallotta bűnösnek magát az ügyben, őket kevesebb mint két év szabadságvesztésre ítélték, mivel hajlandóak voltak társaik ellen tanúskodni. Három tengerészgyalogos  azonban tagadja, hogy részt vett volna a bűncselekményben, őket feltehetően a következő hónapokban állítják majd hadbíróság elé.

(forrás: MTI)


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.