Kolosi Tamás nyitja a Mindentudás Egyetemének jubileumi évadját

A társadalmi mobilitás forrásai címmel Kolosi Tamás február 19-én, hétfőn, 19.30 órai kezdettel tart előadást a Mindentudás Egyetemén a jubileumi szemeszter nyitó rendezvényén. Az előadás helyszíne a Jövő Háza Teátruma, a belépés ingyenes. Az esemény élőben nézhető az interneten.


Tizedik szemeszterét kezdi meg február 19-én a hazai tudományos ismeretterjesztés legsikeresebb vállalkozása, a Mindentudás Egyeteme. A jubileumi szemeszter programjában olyan érdekességek szerepelnek, mint a jövő energiaforrása, az internet szabadsága, az agyvérzés kezelésének lehetőségei vagy az internetes közösségi hálózatok titkai. A Mindentudás Egyeteme előadói között üdvözölheti az internet atyjaként számon tartott Vinton G. Cerfet, a Google elnökhelyettesét.

A jubileumi szemeszter során megtudhatjuk, miért lesz a jövőben fontos energiaforrás a magfúzió, milyen lehetőségeket kínál az orvostudomány az agyvérzés megelőzésére és kezelésére, a sakkról szóló előadás pedig bemutatja, hogyan gondolkodik egy sakknagymester, és hogy milyen képességeket sajátíthatunk el a sakk segítségével. Az internet szabadságáról maga Vinton G. Cerf, az internet atyja, a Google elnökhelyettese tart előadást, de Nyíri Kristóf fiatal kutatók segítségével bemutatja az internetes közösségi hálózatok, így az iwiw működését is.

A Mindentudás Egyetemének 151., egyben a 10. szemeszter nyitóelőadása olyan égetően aktuális kérdéskört feszeget, mint hogy melyek „a társadalmi mobilitás forrásai”. A magyar szociológia egyik meghatározó alakja előadásában bemutatja, hogy az esélyegyenlőség eszméje miképpen valósult meg az elmúlt évtizedekben, és hogy megvalósulhat-e egyáltalában. A társadalmi közbeszédben többnyire a mobilitás korlátairól hallani - az előadás a szociológiai kutatások tükrében a mobilitás lehetőségeit elemzi, külön is hangsúlyozva az oktatás szerepét. Modellezi az egyén lehetséges mozgásait a társadalomban, és nagy hangsúllyal tárgyalja a képességek, szociális adottságok és életesélyek gyakran szélsőségesen értelmezett, ám a valóságban bonyolult viszonyrendszerét. (Az előadás élőben itt követhető >>>>)

Az előadásra itt lehet jelentkezni >>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.