Márciustól tankolható a környezetbarát E85-ös benzin

Az E85-ös "zöld üzemanyag" forgalmazása legkésőbb március elején kezdődik meg, egyelőre egy budapesti benzinkútnál - jelentette be Gál Péter, a bioetanollal is működtethető autókat gyártó Saab magyarországi illetékese szerdán.

A szinte tiszta bioetanolt egy rákoskeresztúri töltőállamos közvetlen szomszédságában, a Cinkotai úton lehet majd tankolni.

Az 85 százalékban biológiai úton előállított etanolt és15  százalékban 95-ös oktánszámú benzint tartalmazó E85-ös "alternatív motorhajtóanyagot" várhatóan literenként 175-180 forintért lehet majd tankolni.

Gál Péter elmondta: még az első félévben három Pest megyei kútnál, és országszerte 4-5 további helyen is üzembe állítanak E85-ös töltőkutakat. Ezeket a töltőállomásokat egyrészt nagy olajtársaságokkal partnerkapcsolatban álló, másrészt saját kutakkal rendelkező magyar vállalkozások üzemeltetik.

A környezetbarát üzemanyagot egy svéd beszállító biztosítja úgy, hogy támogatásának eredményeként az új termék 30 százalékkal olcsóbb lesz a 95-ös oktánszámú benzinnél. Jelenleg egy liter benzin 245 forintba kerül.
A svéd exportőr először néhány tízezer liter üzemanyagot szállít Magyarországra, a további szállításokat az E85 iránti kereslettől teszi függővé.

A Saab már megkezdte az E85-tel is működő személygépkocsik magyarországi forgalmazását, amelyek 3-5 százalékkal drágábbak a hagyományos üzemű típusoknál. Eddig ugyan 10-nél kevesebb ilyen autót adtak el, a cég reményei szerint az idén több tucat is elkelhet. Gál Péter tudomása szerint a konkurens Ford is elkezdte  etanolüzemű gépjárművei értékesítését Magyarországon.

A PR-igazgató szerint az E85-ös üzemanyagból "saját rizikóra" a hagyományos autókba is lehet tankolni, de ez nem tesz jót a motornak. A tapasztalatok szerint 5-10 százalékos bioetanol tartalmat viselnek el a hagyományos üzemű autók meghibásodás nélkül.

A bioetanol a benzinhez képest kisebb fajlagos energiával rendelkezik, így a "zöld autók" fogyasztása 100 kilométeren 20-30 százalékkal nagyobb a hagyományoshoz képest. Megnő ugyanakkor az autók teljesítménye: például a benzinnel 150 lóerős, 2 ezer köbcentiméteres jármű bioetanollal 185 lóerőssé válik.

A Magyarországon forgalmazott benzin 2 százalékos arányban tavaly óta már tartalmaz bioetanolt, a Mol oktánszám-javító adalékanyag formájában keveri az üzemanyaghoz.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.