Női jajszó: Törökországban még létezik a becsületgyilkosság

Rendkívül fontos, hogy Törökországban erősödjön a demokratikus intézményrendszer, Ankara megvalósítsa azokat a reformokat, amelyekkel elősegíti majdani integrációját - jelentette ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban Gurmai Zita szocialista képviselő.

A Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság magyar alelnöke - akit a múlt hét pénteken megválasztottak a Magyar Szocialista Párt Nőszervezete elnökének - kiemelte: nincs kellő előrelépés a nők jogainak garantálásában.

Elfogadhatatlan, hogy a török nőket az élet szinte valamennyi területén diszkriminálják: a munkaerőpiacon, döntéshozatalban, oktatásban is jelentős hátrányban vannak férfitársaikkal szemben. Hiába a törvény adta jogok (pl. panaszt tehetnek a rendőrségen, ha erőszak éri őket, a férjeket kompenzáció fizetésére, és rehabilitációs képzésre kényszeríthetik, becsületgyilkosságért akár már életfogytiglani börtönbüntetést is lehet kapni), ha a jogszabályok nem minden esetben érvényesülnek. Erre a török kormánynak kiemelt figyelmet kell fordítania - közölte Gurmai Zita.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.