Sólyom: A magyarság nem azt jelenti, hogy népi táncokat járunk

Magyarország támogatja az erdélyi magyarság minden alkotmányos törekvését. Az alkotmányosság meghatározása nem politikai minősítés, hanem pontos jogi meghatározás kérdése, ezért ilyen jelzőkkel nem szabad könnyelműen bánni - erről Sólyom László köztársasági elnök beszélt tegnap Marosvásárhelyen, romániai látogatása második napján.

Sólyom ismét magától értetődőnek nevezte Európában a kulturális, és lehetségesnek a területi autonómiát, ami egyelőre vörös posztó a román politikai elit és közvélemény szemében. Sólyom nyilatkozatával félreérthetetlenül Traian Basescu román elnöknek "üzent vissza": a hajóskapitánynak is hívott politikus hétfőn magyar vendége előtt rendkívül heves kirohanást intézett a székelyföldi véleménynyilvánító "referendum" szervezői ellen. Basescu alkotmány- és törvényellenesnek nevezte azt, hogy Hargita, Maros és Kovászna megyében tesztelik a magyarok véleményét arról, akarnak-e területi autonómiát. Hétfőn késő este Basescu finomított szavain, azt fejtegetve, hogy a teszt csak akkor lenne alkotmányba ütköző, ha azzal egyenesen az autonómiát akarnák kivívni. A viszszakozástól függetlenül a keddi bukaresti lapok a román államfő fenyegető megnyilatkozását hozták címlapjaikon.

Tőkés László püspök, az Erdélyi Nemzeti Tanács elnöke fontosnak nevezte, hogy Basescu finomított állásfoglalásán. Kolozsvári találkozójukon azt kérte Sólyomtól: vegye védelmébe a székelyföldi népszavazás szervezőit. Tőkés szerint figyelemre méltó, hogy míg a román politikusok össztüzet zúdítottak a magyarokra, addig Vasile Blaga belügyminiszter nem talált semmilyen törvénybe ütközőt a mozgó urnás véleményszondázásban.

Multikulturális, többnemzetiségű városban köszöntötte a magyar államfőt Kolozsvár polgármestere. Emil Boc szerint azonban az etnikai békét veszélyeztetné, ha kétnyelvű helységnévtáblákat helyeznének el, ráadásul ez törvénybeütköző is lenne, mert Kolozsvárott a magyarok aránya nem éri el a húsz százalékot. A Demokrata Párt elnöki posztját is betöltő Boc szintén módosított a székelyföldi autonómiatörekvésekkel szembeni éles kirohanásán. Elismerte, hogy Romániában véleményszabadság van, ugyanakkor szerinte a belső referendum sérti a román alkotmány szellemét.

A magyar államfő Marosvásárhelyen és Kolozsvárott érezhetően igyekezett újszerű megközelítésbe helyezni az erdélyi magyarság helyzetét. Többször találkozott az RMDSZ vezetőivel, de tárgyalt a szövetséggel szembehelyezkedő erők emblematikus figurájának tartott Tőkéssel is. A kisebbség szót Sólyom ki sem ejtette a száján, végig arról beszélt, hogy az erdélyi magyarság a kulturális értelemben vett magyar nemzet része. A magyar állami forrásokból létrejött és azóta is támogatott Sapientia magánegyetemen járva azt mondta: az asszimiláció ellenszerét a minőségi és versenyképes társadalomban, az óvodától a felsőoktatásig terjedő önálló magyar képzési rendszerben látja. A magyarság nem azt jelenti, hogy népi táncokat járunk - jelentette ki Sólyom, aki segítséget ígért ahhoz, hogy a Sapientia megkapja a szükséges anyaországi támogatást. Ez utóbbit a Gyurcsány-kormány a megszorítások és az átalakított határon túli támogatások miatt évi egymilliárd forintra csökkentette.

Egyetemistákkal találkozott a magyar államfõ Marosvásárhelyen
Egyetemistákkal találkozott a magyar államfõ Marosvásárhelyen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.