Életveszélyben volt, nem szólt senkinek

Kisbaltával és késsel végzett a családjával - feleségével és két gyermekével - a hét végén az a férfi a borsodi Alsószuhán, aki tavaly decemberben feltételesen, kedvezménnyel szabadult börtönbüntetéséből. A kis falu lakosságát sokkolta a hármas gyilkosság.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsószuhán tegnap azt mondták a megdöbbent emberek: a családját egy kisbaltával kiirtó Greskó László szerencséje az, hogy a rendőrség talált rá az egyik miskolci pályaudvaron, és nem a meggyilkolt aszszony ismerősei vagy rokonai. Az embereket ugyanis annyira sokkolta a családi tragédia - Erika, a 38 éves feleség, László, a 18 éves fiú és Izabella, a 10 éves lány brutális meggyilkolása -, hogy valószínűleg meglincselték volna az elkövetőt. A három holttestet hétfő reggel fedezte fel az egyik rokon. Az elfogott Greskó beismerő vallomást tett.

A csaknem ötszáz lelkes borsodi faluban járva sikerült rekonstruálnunk a szörnyű bűncselekményhez vezető okokat. Az asszony, Erika roma származású, míg Greskó László nem az. A család a Putnok melletti Hét községből került ide, ahol a kilencvenes években családi házat építettek, de azt pénz hiányában befejezni nem tudták. Hogy anyagilag egyenesbe jöjjenek, Debrecenbe költöztek, ahol a büntetett előéletű Greskó László - aki csaknem nyolc évet ült börtönben életellenes bűncselekmény miatt - toronydarusként dolgozott, a felesége pedig varrónőként helyezkedett el. Greskó 2003-ban ismét börtönbe került, ezúttal nemi erőszak miatt, ezután az asszony két gyermekével - Lászlóval és Izabellával - Alsószuhára költözött albérletbe. Az ottani letelepedésükben a falubeli rokonságuk segített nekik. A községben példás, rendes és szorgalmas életűnek ismerték az asszonyt és a családot. Erika közmunkásként dolgozott Alsószuhán, a gyermekek pedig iskolába jártak: a 10 éves Izabella a szomszédos Zádorfalvára általános iskolába - jeles tanuló volt -, a 18 éves László pedig egy kazincbarcikai középiskolában az érettségire készült. A család legidősebb gyermeke - a 22 éves Erika - elvégezte a református lelkészképzőt, majd a diploma megszerzése után Sárospatakra ment tanítóképzős diáknak. A rokonok azt mondják: a nagylány azért úszta meg, mert az elmúlt hétvégén mégis Sárospatakon maradt.

Az apa tavaly decemberben feltételesen, kedvezménnyel szabadult a börtönből, ezután a felesége befogadta az alsószuhai albérletbe. A viszonyuk azonban megromlott, ezért a 38 éves asszony azt szerette volna, ha Greskó otthagyja őket. A családot közelről ismerők szerint az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy a férfi a múlt héten meglopta a feleségét, elvette 40 ezer forintját. Emiatt 18 éves fia, a csaknem két méter magas László a múlt pénteken megverte az apját, az asszony pedig közölte a férfival, hogy távozzon. A férfi azzal fenyegette meg a családot, hogy kiirtja mindannyiukat, ezért a péntek éjszakát nem töltötték otthon: a közeli Zádorfalvára mentek az aszszony egyedül élő édesanyjához. Greskó a ház fölött magasodó dombon várt arra, hogy a családja hazatérjen, majd a vasárnapra virradó éjjel az egyik ablakot betörve behatolt a házba, és egy kisbaltával meg egy késsel álmukban végzett a család tagjaival. A tett elkövetése után elmenekült a helyszínről: a rendőrség egy miskolci buszpályaudvaron fogta el hétfő este. Felröppentek olyan hírek, hogy a férfi féltékenységből ölt volna, a felesége állítólagos élettársa miatt. A kicsiny faluban - ahol mindenki ismer mindenkit - szilárdan állították: Erikának nem volt senkije.

- Erika soha, egyetlen szóval sem említette, hogy a férje életveszélyesen megfenyegette őket - mondja Péter István, a család egyik szomszédja. A meggyilkolt asszony rokonságától úgy értesültünk, hogy az életben maradt legidősebb gyermek, Erika, a tragédia után összeomlott. Ruszó Zorán, az alsószuhai roma kisebbségi önkormányzat vezetője érdeklődésünkre azt mondta: eddig is támogatták a lelkészképzőt végzett lány tanulmányait, s most sem hagyják magára.

A férj  az ablakot betörve hatolt be a lakásba
A férj az ablakot betörve hatolt be a lakásba
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.