Tőkés segítséget kért Sólyomtól a népszavazás ügyében

Az erdélyi magyarság jövője központi témája volt Sólyom László keddi marosvásárhelyi és kolozsvári megbeszéléseinek, amelyek keretében a köztársasági elnök a helyi közigazgatási szervek román és magyar vezetőivel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tisztségviselőivel, valamint Tőkés László református püspökkel találkozott.

Sólyom László és felesége népes kísérettel Bukarestből különgépen repült Marosvásárhelyre, ahol fogadta őt Dorin Florea polgármester, Czegzi Sándor alpolgármester, Ciprian Dobre prefektus, s ahol az RMDSZ marosvásárhelyi elnöki irodájában  eszmecserét folytatott Markó Bélával, a szövetség elnökével. Ezután kereste fel a Sapientia Egyetemet, majd a Kultúrpalotában helyi értelmiségiekkel találkozott.

A Sapientiáról szólva a köztársasági elnök a sajtó előtt örömmel állapította meg, hogy az egyetem tanítványai nemzetközi versenyeket nyertek, az államvizsgák eredményei rendkívül jók. Úgy értékelte, rendkívül hasznos volt a magyar állam részéről az egyetem létrehozására és fenntartására szánt befektetés. Ígéretet tett: elnöki minőségében megtesz mindent, hogy ez a támogatás fennmaradjon, amíg ennek az oktatási intézménynek szüksége van rá.

Marosvásárhelyről a kocsikonvoj Kolozsvárra vitte a küldöttséget. A kincses városban az államfőt Emil Boc polgármester fogadta, az RMDSZ ügyvezető elnökségén tett látogatást, ezen kívül Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével ült közös asztalhoz.

A Románia európai uniós csatlakozásából adódó lehetőségekről, a romániai magyarság versenyképességének, általános helyzetének javításáról ezen a napon is tanácskozott az elnök az RMDSZ vezetőivel. E téma szerepelt a Tőkés Lászlóval folytatott megbeszélésen is. Az utána tartott tájékoztatón Sólyom László a sajtónak elmondta: a püspök partiumi látogatásra hívta meg őt.  

Megbeszélésükön szó volt arról is, hogyan fog az erdélyi magyarság szerepelni a májusban tartandó európai parlamenti választásokon. Sólyom László kifejezte reményét, hogy talán mégis sikerül egységes listát indítania a romániai magyarságnak, felhívta a figyelmét arra a felelősségre, amely ezzel a listaállítással és a választással jár.

Tőkés felhívta a figyelmet a szerinte egyre inkább előtérbe kerülő székelyföldi és partiumi régióra. Arra kérte a magyar köztársasági elnököt: "vigyázó szemeit" tartsa a Székelyföldön, segítsen abban, hogy ne érhesse bántódás azokat, akik ezekben a napokban a székelyföldi megyékben a területi autonómiáról rendeznek belső körökben népszavazást.

Tőkés hangsúlyozta: e népszavazás semmiképpen sem ütközik a romániai törvényekbe. E megjegyzésével Traian Basescu román államfő előző napi megnyilatkozására utalt: a Sólyom Lászlóval tartott közös bukaresti sajtótájékoztatón a román elnök törvénytelennek és alkotmánysértőnek nevezte a székelyföldi népszavazás kezdeményezőit.

A püspök kifejtette: Basescu elnök kissé "elragadtatta magát", bár később árnyalta véleményét. Tőkés László úgy vélte: mindennek belpolitikai üzenete van, a román politikai közszereplők próbálják befolyásolni így a közvéleményt. Egyébként ezzel kapcsolatosan Sólyom László még marosvásárhelyi találkozóján így fogalmazott: "Az, hogy valami alkotmányellenes-e, nem politikai minősítés kérdése, hanem annak nagyon pontos jogi kritériumai vannak, tehát ilyen jelzőkkel nem szabad könnyelműen bánni".

Sólyom László Kolozsváron megtekintette az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) székházát, este pedig az erdélyi történelmi egyházak vezetőivel vett részt közös vacsorán.

Az EME esti rendezvényén megjelent Hantz Péter, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar feliratok kiakasztásáért elbocsátott adjunktusa is.  Nagy feltűnést keltett a sajtó számára, hogy az államfő a magasba emelt a fotósok előtt egy magyar nyelvű feliratot Magyar irodalomtörténeti tanszék felirattal. Ez a felirat egyike volt azoknak, amelyeket Hantz Péter ki akart tűzni az egyetemen, és ezért bocsátották el őt.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.