A norvég hadsereg ismét fenyegető hatalomnak látja Oroszországot


A norvég hadsereg ismét fenyegető hatalomnak látja Oroszországot - írta keddi számában az Aftenposten című oslói újság, a haderő hadtudományi kutatóintézetének tanulmányára hivatkozva.

A 2009-2012 közötti időszak katonai terveinek elkészítéséhez segédanyagként felkínált elemzés azt taglalja, milyen veszélyek fenyegethetik az országot a jelzett időszakban, s megállapítja: orosz invázió veszélye most nem fenyeget, mint a hidegháború éveiben, de a "korlátozott katonai akciók" fenyegetése fennáll.

Éveken át viszonylag barátságosan fogalmaztak a hatalmas keleti szomszédról a norvég hivatalos állásfoglalásokban, ezért szembeszökő, hogy most ismét katonai fenyegetésként említik - olvasható az oslói lapban.

Espen Barth Eide, a norvég védelmi minisztérium államtitkára kommentálta újságírók kérésére a lap cikkét. Kijelentette: "Nincs visszatérés a hidegháborúhoz. Azt azonban nem lehet nem észrevenni, hogy Oroszország ismét nagyhatalom, amely befolyást követel magának és tiszteletet sajátosságai iránt". Az államtitkár szerint "az  együttműködés és az állhatatosság" elegyére van szükség a NATO-tag Norvégia Oroszországhoz fűződő viszonyában.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.