Életveszély-elhárítás vs. átlátszó trükk

A főpolgármesterhez fordult a VI. kerületi polgármester, hogy vizsgáltassa meg a Nagymező utcai platánokat, azzal: a növények egy része életveszélyes. Az (átmenetileg?) indexre tett mély-garázs ellen harcoló fa-védők kö-zölték: „remélték, hogy az önkormányzat nem ilyen átlátszó trükkökkel igyekszik végigerőltetni a mélygarázs-építést.”


Egy kertészmérnök-igazságügyi szakértő – mint állítja, szigorúan önként és jobbító szándékkal – nemrég megvizsgálta azokat a Nagymező utcai platánokat, amelyek útjában álltak az utcába tervezett mélygarázsnak, és amelyek védelmében több civil szervezet háborút indított az építkezés ellen. Mint ismeretes, egy ügyészségi óvás nyomán nemrég hatályon kívül helyezték az építési engedélyt.

Móczár Béla szakértő vizsgálatának tapasztalatairól levelet írt Verók István terézvárosi polgármesternek. Egyebek mellett megállapította: „szakmai szempontból a fák kivágása elengedhetetlen, és nem a mélygarázs építése miatt, hanem mert a fasor – pár fa kivételével – elöregedett, sérült és életveszélyes.  A sérült gyökérnyakú és erősen megdőlt fák ma már saját súlyuk alatt is kidőlhetnek.” (…) „Arról is tájékoztatom, hogy minden látható hibából kidőlt fa által okozott kárért a fa tulajdonosa felel; ez lehet egyszerű kártérítési per, de haláleset esetén bűnvádi eljárás indul. Javaslom a fák vizsgálatát a fa-védők szakembereinek bevonásával, és aki úgy véli, hogy a fák hibátlanok és nem veszélyeztetik a lakók élet- és vagyonbiztonságát, nyilatkozzanak az anyagi és bűnvádi felelősség átvállalásáról.”

Verók február 7-én Demszky Gábor főpolgármesterhez fordult, összefoglalva a szakértő megállapításait, és ugyancsak azt kérve, hogy az indítandó vizsgálatba vonják be a civileket. A polgármester egy fővárosi rendeletre hivatkozva lökte tovább az ügyet a Városházára: a regula szerint a kiemelt közcélú zöldterületek (mint amilyen a Nagymező utcai fasor is) fenntartása, fejlesztése mindenekelőtt a főváros dolga.

A fakivágás/mélygarázs-építés ellen háborúzó három civil szervezet a hír hallatán közleményt adott ki, amelyben többek között azt írja: „meg sem száradt a Fővárosi Főügyészség óvásán a pecsét, mely a tervezett mélygarázs építési engedélyének hatályon kívül helyezéséhez vezetett, máris új menet kezdődik a Nagymező utcában. (…) „A mélygarázs beruházója, a WK Bt. által a mélygarázs építési engedélyezési eljárásában megrendelt és használt szakvélemény szerint a fák túl-nyomó többsége egészséges és védendő. A szakvélemény szerint egyetlen fa sem életveszélyes állapotú, csupán két fa van kiszáradva. A szakvélemény kifejti: a fasor egészségi állapota – a fenntartási hiányosságok ellenére – jónak mondható... Mindent meg kell tenni a különösen értékesnek jegyzett fák minél teljesebb megtartása érdekében”.

Verók István korábban kifejtet-te, a fákon múlik, megépülhet-e a jelenlegi tervek szerint a mélygarázs. A jog szerint, ha a fák egészségesek, nem lehet őket kivágni. Ha a fák maradnak, nincs mélygarázs. A fák megmentésére szövetkezett civil szervezetek kénytelenek egyre inkább kételkedni a VI. kerületi önkormányzat jóhiszeműségében, és felhívják az önkormányzat figyelmét, hogy a Magyar Köztársaság jogállam, ahol a jogszabályokat nem lehet kisstílű manipulációkkal megkerülni – közölte a Védegylet, a Nagymező utcaiak Érdekvédő Egyesülete és az ÓVÁS! Egyesület.

A Védegylet témafelelőse mindehhez hozzátette: remélték, hogy az önkormányzat nem ilyen átlátszó trükkökkel igyekszik végigerőltetni a mélygarázs-építést. A beruházó által készíttetett szakvéleményt elfogadják, és semmi okot nem látnak annak felülvizsgálatára, hacsak az önkormányzat elszántsága a beruházó érdekeinek képviseletére nem az - közölte Várady Tibor.

Verók István minderre azt mondta: a fák átvizsgálására tett kerületi javaslatnak semmi köze a mélygarázsügyhöz. Az élet- és balesetveszélynek akarják elejét venni. "Azzal, hogy átvettem az igazságügyi szakértő jelentését, a felelősdéget is magamra húztam, tehát nem járhaítok el másképp - fogalmazott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.