Jön, jön, jön?

Zürichben, a nemzetközi szervezet székhelyén jártak tegnap a Magyar Jégkorong Szövetség képviselői, hogy úgynevezett prezentáción számoljanak be a sikeres pályázat esetén 2012-ben hazánkban rendezendő A csoportos világbajnokság előkészületeiről. Kandidálási szándékukkal a hokisok nincsenek egyedül a magyar sportban: a kézilabdázók és az asztaliteniszezők egy évvel korábbra, 2011-re tervezik, hogy vb házigazdái lesznek. Nem beszélve az ugyancsak 2012-ben esedékes Eb-re a horvátokkal közösen aspiráló futballistákról...

- Nagyon megdicsértek bennünket, de nem tudom, hogy ebből levonhatunk-e komolyabb következtetést - mondja Kovács Zoltán jégkorongfőtitkár öt perccel az után, hogy kilépett az IIHF tanácsterméből, majd hozzáteszi: - Ezzel együtt úgy gondolom, hogy az esélyeink jók, noha három igazi hokihatalommal kell megküzdenünk a rendezésért, Svédországgal, Finnországgal és Csehországgal. Meggyőződésem ugyanis, hogy a nemzetközi szövetség célja a sportág további népszerűsítése, bázisának szélesítése, s ennek jegyében komoly eredmény lenne, ha egy, úgymond, kis ország lehetne a nagyok eseményének vendéglátója.

Az MJSZ - az előbbiekből következően: értelemszerűen - már benyújtotta pályázatát, s az írásos anyagban rögzítette, hogy a budapesti Papp László Sportaréna mellett a várhatóan 2010-re felépülő, 7500 néző befogadására alkalmas székesfehérvári csarnok adna otthont a tizenhat csapatos vb-nek. A jelentkezésnek nem volt követelménye sem a kormány-, sem a tévéközvetítési garancia, mi több, az sem, hogy a magyar válogatott addig kiharcolja az A csoportos tagságot. Kovácsékat tegnap mindenesetre megkérdezték: akkor is vállalnák-e a rendezést, ha az együttes nem szerepelhetne a mezőnyben? A válasz határozott igen volt. A döntést májusi, moszkvai kongresszusán hozza meg az IIHF.

Még nincs ennyire előrehaladott szakaszban a férfi kézilabda-világbajnokság ügye, de az MKSZ semmit nem bíz a véletlenre. Bár a pályázat benyújtásának határideje odébb van, Magyarország már tavaly elküldte előzetes jelentkezését a 2011-es, huszonnégy válogatottat fölvonultató tornára. Az eddigi hírek alapján Csehország, Dánia és Románia lesz hazánk riválisa, és Sinka László főtitkár úgy véli: már csak azért is kedvezőek a kilátások, "mert nálunk még sosem volt semmilyen felnőtt férfi világverseny kézilabdában".

A nemzetközi szövetség igényei - főleg a nemrégiben véget ért, már-már fölülmúlhatatlannak tartott németországi vb-n tapasztaltak nyomán - a legkevésbé sem szerények. Az IHF minimum hét, de inkább kilenc helyszínt látna szívesen, s a legkisebb csarnokban is legalább három-háromezerötszáz nézőnek kellene elférnie. A jelenlegi helyzet szerint Budapesten a Papp László Sportaréna és a Syma Rendezvénycsarnok is alkalmas terep, ugyanakkor vidéken egyelőre csupán Debrecen, Szeged és Szombathely mutatói megfelelőek. Amennyiben a veszprémi tervekből valóság lesz, a bakonyi település szintén szóba jöhet, miként a hoki-vb kapcsán már emlegetett székesfehérvári és kibővítése, felújítása után a nyíregyházi létesítmény is.

A hivatalos kandidálás feltétele, hogy a kormány teljes mellszélességgel az esemény mögé álljon, valamint az is, hogy a televízió a viadal valamennyi mérkőzését közvetítse. A világbajnokság helyszínét a jövő tavasszal jelölik ki.

A 2011-es egyéni asztalitenisz-világbajnokság rendezésére vonatkozó tervvel a múlt héten éppen lapunk hasábjain rukkolt ki Juhos József technikai igazgató. Azóta annyi történt, hogy a szövetségben eldöntötték: a legközelebbi, márciusi elnökségi ülés napirendjére tűzik, beadják-e a pályázatot.

- Mivel még a 2010-es eseménynek sincs házigazdája, azt sem tudjuk, kik lehetnek a lehetséges ellenfelek az aspirálásban - magyarázza Faragó Judit főtitkár, nem mellesleg a nemzetközi szövetség alelnöke. Sejthető viszont, hogy az egy esztendővel korábbi versenyre jelentkező Doha, Linz, Moszkva hármasból alulmaradó kettős újra próbálkozik majd.

A pályázati anyagot ez év közepéig kell eljuttatni az ITTF-be, s a 2008-as, Kínában tartandó csapat-világbajnokságon ülésező kongresszuson már ki is mondják a végső szót a 204 tagországot képviselő küldöttek. Faragó szerint a budapesti Syma csarnok lenne a vb ideális helyszíne, tekintve, hogy ott egy "fedél" alatt három terem is található, vagyis a versenyek és a tréningek megtartására egyaránt alkalmas.

- Iszonyatosan nehéz feladat vár ránk, de muszáj belevágni - jegyzi meg Faragó. - A pályázathoz mellékelnünk kell a televízióközvetítési biztosítékot, és sokat segítene a kormánygarancia is, noha ez utóbbi nem kötelező. Amit kijelenthetünk: az esélyeink a sportág magyarországi tradícióit, valamint a várhatóan optimális körülményeket figyelembe véve nem rosszak, ám biztosra egyáltalán nem mehetünk.

Persze, hogy nem, de ismerjük el, a magyar sport általános állapotait elnézve már az se "semmi", hogy az elkövetkező hónapok az álmodozás jegyében telhetnek: egy éven belül kézilabda-, asztalitenisz- meg jégkorong-világbajnokság Magyarországon? És akkor az esetleges futball-Eb-ről most még csak szó sem esett...

Csipkedjük magunkat, hátha igaz.

Nõi kézilabda Európa-bajnokság, 2004. Négy év múlva a férfiak vb-jének fõ helyszíne lehet a Papp László Sportaréna
Nõi kézilabda Európa-bajnokság, 2004. Négy év múlva a férfiak vb-jének fõ helyszíne lehet a Papp László Sportaréna
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.