Az orvosok lojalitásában bíznak

Egy számítógépes program segítségével bármelyik orvos kiszámolhatja elmaradt ügyeleti díjainak összegét. A kórházvezetők bíznak az orvosok lojalitásában. A megoldást a műszakok átszervezésében, az ügyeletek összevonásában látják.

Hárommillió és kétszázezer - ezt adta ki a számítógépes program az egyik fővárosi sebész ügyeletben eltöltött ideje elmaradt díjaként. Az orvos ekkora igénnyel léphetne föl kórháza ellen, s jó eséllyel, hiszen kollégái közül jó páran már sikeresen terelték jogi útra az ügyet. Sokak szerint a teljes rendszer az összeomlás szélére kerülne, ha valamennyi érintett úgy döntene, hogy perre megy az elmaradt pénzéért. Az ügyeletszámítási "segédeszközt" már a kórházi vezetők is ismerik, de abban bíznak, hogy kollégáik legfeljebb kíváncsiságból "kérik le" az eredményt.

Csiba Gábor, a Miskolci Megyei Kórház főigazgatója szerint náluk úgy bő félmilliárdos lenne a követelés, ha orvosaik nem lennének lojálisak. A kórházvezető egyelőre a minimálisan adható ügyeleti díjnál valamivel magasabb összeget biztosít kollégáinak, illetve próbálkozik az ügyeletek öszszevonásával.

- Fölmérjük, hol és mennyi a tényleges munka az ügyeleti időben, s ott, ahol lehet, nem két, hanem csak egy stábbal látjuk el a munkát. Így a szülészet és a sebészet műtéti része összevonható, s a készenlétben lévő kolléga bármikor behívható hazulról - mondja Csiba doktor.

Varga Ferenc, a siófoki kórház vezetője, a kórházszövetség leendő elnöke is az ügyeletek összevonásában látja a megoldást, csakhogy - mondja - ez nyáron, amikor nő a betegforgalom, már nem tartható. A másik lehetőség a két műszak, amit több kórházban bevezettek már egy-egy szakterületen. Csakhogy ehhez megfelelő számú szakorvosra lenne szükség.

Van, ahol "műszakosítással", illetve átmeneti megállapodással oldották fel időlegesen a helyzetet. Rácz Jenő, a veszprémi kórház vezetője szeptemberben egyszeri díjazással, illetve az azt követő három hónapban - bizonyos szakterületeken - akár kétszáz százalékos díjazással honorálja az ügyeletet. A korábban kialakult sztrájkhelyzetet így tudta felfüggeszteni a kórházvezető. Csakhogy ez a megoldás hosszú távúnak nemigen nevezhető, hiszen havonta úgy 11-12 millió forintba kerül. A volt egészségügyi miniszter közölte: az Alkotmánybíróság határozata értelmében július 31-ig mindenképp végleges megoldást kell találniuk, ez pedig csakis a műszakok átszervezésétől, illetve az ügyeletek összevonásától remélhető.

Baleseti sebészet - éjszakai ügyeletben
Baleseti sebészet - éjszakai ügyeletben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.