Orosz szupergazdagok: helycsere az élen

Elvesztette a „leggazdagabb orosz” titulusát Roman Abramovics a Finansz orosz magazin legújabb felmérése szerint. A Chelsea futballklub Londonban élő tulajdonosa – aki a Szibnyefty orosz olajtársaságot tavaly adta el az orosz államnak 13 milliárd dollárért – annak ellenére került a második helyre, hogy több mint 13 százalékkal, 21 milliárd dollárra növelte vagyonát.

Az új éllovas Oleg Deripaszka, a Bazovij Element holding tulajdonosaként azonban 200 millió dollárral megelőzte, miután a tavalyi ranglistához képest megkétszerezte vagyonát. A 39 éves oligarcha nem csak a Ruszal alumíniumipari vállalata révén gazdagodott: jelentős részben olajipari érdekeltségei – és az olaj magas világpiaci ára – valamint a 2005-ben megszerzett Razvityije moszkvai építőipari holding – a moszkvai ingatlanárak csillagászati emelkedése – növelte jelentősen a vagyonát.

Szintén az ingatlanbiznisz repítette a 29-ről a 17. helyre a 44 éves Jelena Baturinát, aki tavaly 2,4, idén már 6 milliárd dollár felett rendelkezik az Inteko tulajdonosaként. (Nem mellesleg a leggazdagabb orosz hölgy Moszkva polgármesterének, Jurij Luzskovnak a felesége.)

Az első húsz helyezett tavaly összesen 160, idén 205 milliárd dollár birtokosa. (A növekedésben a Finansz szerint részben az is szerepet játszhat, hogy a vagyon korábban „árnyékban” lévő része is láthatóvá vált.) Közülük tizenhárman az olaj- és fémiparban érdekeltek elsősorban, bár egyre jellemzőbb az érdekeltségek szélesítése. (Többen a legnagyobb orosz lakossági bank, a Szberbank részvényesei is.)

A lista 41. helyezettje a Magyarországon élő  Medget Rahimkulov, az Általános Értékforgalmi Bank tulajdonosa és – többek között - az OTP bank részvényese. A leggazdagabb magyarországi külföldi 1,2 milliárd dolláros vagyona elmarad ugyan az orosz élvonaltól, ám a 63 éves Rahimkulov egy rekordot mégis magáénak tudhat: ő a legidősebb orosz dollármilliárdos.

A vagyonbecslés a listán szereplők cégeinek értékéből, a tulajdonukban lévő egyéb részvények aktuális értékéből, egyéb ingatlantulajdonuk értékéből áll össze. Ehhez jön az adott évben kapott fizetés, osztalék, illetve az egyéb ügyletekből szerzett vagyon, például, ha az illető épp megvált valamely vállalkozásától. Ha hiányoznak a konkrét adat a készítők bevallottan becslésekre hagyatkoznak, mint tették ezt a Abramovics esetében. Igaz, így azt sem lehet kizárni, hogy valójában még mindig a csukotkai kormányzóságot Londonból vezető Abramovics a „király”.

Roman Abramovics második helyre került
Roman Abramovics második helyre került
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.