Abu Omarnak nem kell az amerikai állampolgárság

Az egyiptomi Alexandriában családjával ünnepli vasárnap esti szabadulását a 2003. február 17-én Milánóban elrabolt imám Abu Omar, akit fényes nappal a CIA és az olasz katonai titkosszolgálat (SISMI) emberei tuszkoltak be egy elsötétített ablakú kocsiba. Innen került a kairói börtön kínzókamráiba.

Európában az egyik legnagyobb ilyen intézményébe, a milánói Jenner utcában imahelyként is működő iszlám kulturális központba tartott, amikor körülvették. Már az autóban bántalmazták, majd az avianói amerikai támaszponton is, ahonnan a német Ramsteinen keresztül katonai géppel CIA-ügynökök szállították hazájába az Egyiptomból politikai menekültként Olaszországba érkezett vallási vezetőt.

Kairóban tizennégy hónapig kínzással faggatták az iszlám szélsőségesekkel való kapcsolatairól. Abu Omart az iraki háború kezdetén a nemzetközi terrorizmus ellen indított küzdelem nevében rabolták el: a terrorizmussal gyanúsított személyeket az egyik országban elfogták, egy másikban pedig kihallgatták. Az első a CIA feladata volt az olaszokkal együttműködésben, a vallatást a baráti Egyiptom vállalta.

Az imámról még családja sem tudott egészen 2004 áprilisáig, amikor a kairói cellából pár napra kieresztve telefonált a feleségének és elmondta, mi történt. Másnap ismét börtönben volt egészen elmúlt vasárnap estig. "Háromszor próbálkozott az öngyilkossággal, nagyon meggyötörték, most egy célja van, életben maradni" - nyilatkozta az ügyvédje, mivel Abu Omar nem beszélhet. Ha visszatér Olaszországba, terrorizmus vádjával letartóztatják. (Még tisztáznia kell, hogy a milánói iszlám központ valóban az iraki öngyilkos terroristák kiképzési helye és finanszírozója volt-e). De ezt kiválthatná az időközben Milánóban megkezdődött bírósági tárgyaláson való tanúvallomással.

A vádlottak padján Amu Omar elrablói: a SISMI vezetői, és a CIA huszonhat ügynöke. Eddig a SISMI tavaly ősszel havi bruttó 31 ezer euróval kényszernyugdíjazott igazgatóját, Nicolo Pollarit hallgatták meg, aki államtitokra hivatkozva hallgatott, és a volt és a mostani miniszterelnököt, Berlusconit és Prodit hívta tanúként, mondja meg a római kormány, együtt kellett-e működni az olasz 007-eseknek a szövetségesekkel. Hétfőn az ügyészség és a védelem is Abu Omar meghallgatását sürgette, de ennek kevés a valószínűsége.

Ha mégis megjelenne a bíróságon, először lehetne hallani a titkosszolgálati emberrablások hátteréről: Washington és Róma ezt el akarja kerülni. Abu Omar a maga részéről feljelentést tesz a 2003-as olasz kormányfő, Berlusconi és a CIA ellen az elszenvedett fizikai és lelki károkért. Az amerikaiak által felkínált kárpótlást és állampolgárságot elutasította.

(Róma)

Abu Omar
Abu Omar
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.