Budapest felszabadulását ünnepelték

A hajdani náci megszállás és nyilas rémuralom korunkra is érvényes jelentése, hogy  össze kell fogni a demokrácia erőinek a szélsőségekkel szemben. Különösen igaz ez ma, amikor neonácik masíroznak a Hősök terén - utalt a hétvégi újnáci rendezvényre a MEASZ elnöke.


Budapest felszabadulásának 62. évfordulójának alkalmából tartott  megemlékezést a Vizafogói Mártír Emlékműnél hétfőn a Magyar  Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ).

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke a XIII. kerületi emlékhelyen összegyűlt megemlékezők előtt elmondta, hogy a hajdani náci  megszállás és nyilas rémuralom korunkra is érvényes jelentése, hogy  össze kell fogni a demokrácia erőinek a szélsőségekkel szemben. "Különösen igaz ez ma, amikor neonácik masíroznak a Hősök terén" - utalt a hétvégi újnáci rendezvényre.

Devánszkiné Molnár Katalin, a Fővárosi Közgyűlés képviselője  megemlékező beszédében elmondta, hogy vizafogói emlékmű - amely a mauthauseni pontos mása - azért épült, hogy emlékeztesse az  embereket az összefogásra és a véráldozatra, amelyet a mártírok a  elszabadulásért hoztak. A közgyűlési képviselő szerint nagyon fontos, hogy a történelmi  tényeket oktatni és terjeszteni kell, hogy az ifjúságnak is pontos képe lehessen a II. világháború budapesti befejezéséről. Így például arról, hogy 600 ezer honfitársunk lelte halálát a koncentrációs táborokban, vagy hogy ma sem tudni, hány embert lőttek a Dunába a  nyilasok - tette hozzá.

A beszédek után az emlékműnél a Honvédelmi Minisztérium, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Budapesti  Rendőr-főkapitányság, a belorusz,az izraeli, a szlovák, a szlovén, az orosz, a horvát nagykövetség és több civil szervezet képviselői, valamint magánszemélyek helyezték el a kegyelet virágait.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.