Kedden demonstrálnak a budapesti cseh követségnél

A Humanista Mozgalom kedden délután ötkor a budapesti Cseh Nagykövetség előtt demonstráción tiltakozik az Amerikai Egyesült Államok azon szándéka ellen, hogy új katonai bázisokat hozzon létre az amerikai nemzeti rakétavédelmi rendszer keretein belül két európai országban, a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban.

A tárgyalások az ügyben már évek óta folynak. Csehországban a tavaly készült első felmérés szerint az emberek 83%-a nem ért egyet azzal, hogy országuk területén ilyen támaszpont létesüljön, hívja fel a figyelmet a Humanista Mozgalom közleményében.

A Humanista Mozgalom álláspontja szerint a rakétavédelmi rendszer létrehozása indokolatlan és veszélyes. Mint a szervezet emlékeztet, az Egyesült Államok a támaszpontok létrehozásának pontos célját abban jelölte meg, hogy meg kell védeniük magukat Irántól és Észak-Koreától. Ez az érv viszont könnyen cáfolható, hiszen sem Irán, sem Észak-Korea nem rendelkezik olyan fegyverekkel, amelyekkel elérhetik az Egyesült Államokat vagy Európát – figyelmeztet a civil szervezet.

Olyan katonai világhatalmak, mint Kína és Oroszország már kifejezték aggodalmukat a tervekkel kapcsolatban. Az orosz kozmikus katonai erők főparancsnoka nemrég kifejezte, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer létesítése “nyilvánvaló fenyegetést” jelentene, amelyre “határozott választ” kellene adni.

A Humanista Mozgalom szerint az Európai Uniónak el kell ítélnie az USA tervét, amely veszélyt hoz Európának. A Humanista Mozgalom követeli, hogy kezdődjön meg a teljes nukleáris leszerelés, az atomsorompó egyezményben leírt 13 lépésnek megfelelően.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.