Szegeden gyakorlat volt a paprika higítása - állítja a tanú
Abban az időben nem érzékeltük az aflatoxinszennyezés súlyát, nem tudtuk, hogy jelentősen másképp kell kezelni, mint az egyéb minőségi kifogásokat - mondta Pálmai Antalné. A cég korábbi minőségellenőrzési osztályvezetője elmondta: úgy értelmezte az uniós rendelkezéseket, hogy keveréssel "megfelelővé lehet tenni" a határértéket meghaladó aflatoxin-tartalmú fűszerpaprika-őrleményt.
Hangsúlyozta, a kérdéses tételt csak azt követően használták föl, hogy az annak vizsgálatát végző laborból tájékoztatták a termék "megfelelő" minőségéről. A mérések határérték alatti aflatoxinszintet jeleztek, így további vizsgálatokra nem volt szükség. Hozzátette: az esetet megelőzően nem fordult elő, hogy határérték feletti szennyezettséget mértek volna a cég bármilyen termékében.
Ebben az időszakban a vállalkozásnál nem volt tapasztalatuk az aflatoxinszennyezettséggel kapcsolatban, a hiteles eredményeket biztosító mintavételi eljárással is csak hónapokkal később ismerkedtek meg - közölte a szakember. Az ügyben a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját és két társát folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettével és folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségével vádolják.
A vádirat szerint az ausztriai székhelyű Kotányi Kft. képviselője 2004 májusában értesítette a céget, hogy az általuk szállított fűszerpaprika-őrlemény aflatoxintartalma meghaladja a határértéket. A reklamációt a szegedi cég jogosnak találta, ezért a 20 ezer kilogramm kifogásolt őrleményt visszáruként átvette. Az első- és másodrendű vádlott döntése alapján, a harmadrendű vádlott segítségével a szennyezett árut viszont forgalomba hozatali szándékkal felhasználták. A tárgyalás délután további tanúk meghallgatásával folytatódik.
(MTI)