Fidesz-válasz a "Becsületnapra"

Ha nem lenne a Vér és Becsület kitörésnapi rendezvénye, akkor az MSZP érdeke lenne ilyet kitalálni - véli Pokorni Zoltán. A szocialisták ezt kikérik maguknak. A Fidelitas is demonstrált: "A Kossuth teret bezárják, a neonácik viszont masírozhatnak?"

"Traktorokkal és babakocsival nem lehet, horogkereszttel viszont lehet?!", "Ti akkor most kivel vagytok?" - ezek a feliratok voltak olvashatók vasárnap a Fidelitas által Budapesten a rendőrség Teve utcai székháza előtt rendezett demonstráción, melyen a "Becsületnap" elnevezésű szombati neonáci-rendezvény ellen tiltakoztak. Mindössze húszan. A "Becsületnapon" ezer szélsőséges tett hitet az 1945 februárjában kitörési kísérlettel próbálkozó német és magyar katonák mellett.

A Fidelitas demonstrációján részt vett a Fidesz egyik alelnöke, Pokorni Zoltán is, aki nehezményezte, hogy meg lehetett tartani a megemlékezést. Szerinte "sajátságos megoldás" az MSZP és az SZDSZ részéről, hogy a Kossuth téri kordon fenntartásáért mindent latba vetnek, miközben a neonáci találkozót engedélyezik a Hősök terén. Pokorni kijelentette: ha nem lenne a kitörésnapi rendezvény, ha nem lennének a hazai és a nemzetközi neonáci szervezetek, akkor az MSZP érdeke lenne ilyet kitalálni.

Hiller István, az MSZP elnöke még szombaton arra kérte a parlamenti pártokat, határolódjanak el a Hősök terén szélsőséges csoportok által tartott rendezvénytől. Az MSZP elnöke szerint minden demokratának közös kötelessége, hogy szembeforduljon a szélsőségekkel. Erre a felhívásra válaszolt Pokorni Zoltán, illetve a Fidesz.

- A BRFK-nak cselekedni kellett volna, "nem hallgatással, bénasággal bátorítani a neonáci rendezvényt" - hangoztatta Pokorni, aki a jelenlegi kormányt hibáztatja a "nemzetközi neofasiszta, neonáci csoportok " megjelenéséért.

A Fidelitas-demonstráción Cser-Palkovics András közölte, hogy Szijjártó Péterrel, Koszorús Lászlóval és Ágh Péterrel levelet intéztek Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányhoz: "legyen kedves elmagyarázni, hogy milyen indokok támasztják alá azt, hogy Ön elzárja az emberek elől a Kossuth teret, közben engedélyezi egy neonáci szervezet gyűlését!"

A Fidesz magatartása álságos, mert az elmúlt években folytatott politikájával és a kordonbontásával egyértelműen teret enged a szélsőjobboldalnak - reagált Varga László. A Fiatal Baloldal elnöke úgy véli: a radikális erőktől remélt néhány százalék többet ér a Fidesznek, mint az ország nyugalma.

2007-ben ezren demonstráltak a \'Becsületnapon\'
2007-ben ezren demonstráltak a \'Becsületnapon\'
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.