Baromfibotrány Nagy-Britanniában - A magyar kapcsolat

A magyar hatóságok eddigi vizsgálatai alapján nem származhatott Magyarországról az a madárinfluenza-vírus, amit a SáGa Foods Zrt.-t is tulajdonló Bernard Matthews hultoni farmján találtak. A brit "baromfikirály" által a múlt héten eltitkolt magyar szállítmány ügye Nagy-Britanniában belpolitikai üggyé kezd dagadni.

Most már kevésbé valószínű, hogy vadmadarak hurcolták be Nagy-Britanniába a madárinfluenzát, valószínűbb, hogy a kór baromfival érkezett - fogalmazott vasárnap a BBC politikai magazinműsorában David Milibandet, a szigetország agrárminisztere az MTI tudósítása szerint. Ugyanakkor a "magyar kapcsolat" eddig mindöszsze abban merül ki, hogy a Bernard Matthews cégcsoportnak a hultoni farmján talált vírus azonos vírustörzsből származik, mint a Csongrád megyei lúdtelepeken talált vírus. Arra azonban Milibandet tegnapi nyilatkozata szerint sem utal semmi, hogy a magyarországi madárinfluenzával fertőzött zárt övezetéből Nagy-Britanniába vagy más uniós tagországba exportáltak volna baromfihúst. A Bernard Matthews tulajdonában álló SáGa Foods Zrt. telephelye, ahonnan érkezett a kérdéses időszakban félkész pulykaszállítmány, 250 kilométerre fekszik a fertőzött területtől.

A brit Országos Gazdaszövetség mégis a magyarországi óvintézkedések ellenőrzését kérte, holott azokat az EU is rendben lévőnek találta. Ők ugyanis attól tartanak, hogy a brit madárvész összefüggésben állhat a félig feldolgozott pulykahússal, amelyet a Bernard Matthews baromfi-feldolgozó cég importált magyarországi telepéről. Behozatali tilalom elrendelését ugyanakkor nem tartják feltétlenül szükségesnek. Hasonlóan vélekedett a brit agrártárca vezetője is. A Sunday Times szerint a szakminisztérium attól tartott, hogy ha leállítja a magyar pulykahús importját, más uniós országok a brit exportra vetnek ki tilalmat, ezért sem lépett.

Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese tegnap lapunknak elmondta: a folyamatban lévő vizsgálat során már korábban is kiderült, hogy a Bács-Kiskun megyei baromfifeldolgozóból szállítottak egészséges és ellenőrzött pulykahúst a Bernard Matthews cégcsoportnak. A szakértő kiemelte: kizárható, hogy e szállítmányok közvetítették volna a fertőzést az angliai pulykafarmra. A Bács-Kiskun megyei feldolgozó ugyanis távol esik attól a Csongrád megyei lúdteleptől, ahol a mostani megbetegedést észlelték. Nem életszerű, hogy kész-, illetve félkész terméket szállítsanak egy szárnyas farmra. Kizárható az is, hogy a pulykák húst egyenek. Dékány András, az agrártárca szóvívője is hangsúlyozta a tegnap, hogy a Nagy-Britanniában talált vírus nem származhat magyar baromfiexportból. S a brit szakhatóságoknak és az Európai Uniónak kedden küldendő jelentésben is ez szerepel majd.

Európa legnagyobb baromfi-feldolgozója azonban semmiképp nem ússza meg egykönynyen a félkész szállítmányok eltitkolását. Matthews és a brit agrárvezetés a múlt hét elején szilárdan állította: azóta, hogy felfedezték Magyarországon a vírust, nem volt élőállat- és tojásszállítás a két ország között. Később kiderült: egy félig feldolgozott pulykaszállítmány érkezett a tulajdonos brit érdekeltségébe. Az EU ezek után felkérte a brit és a magyar szakhatóságokat a helyzet kivizsgálására. A hatóságok most próbálják felderíteni, hogy a fertőzött délkelet-magyarországi libatelepről átkerülhetett-e a vírus olyan pulykákba, amelyek húsát a Bernard Matthews angliai feldolgozójába küldték. Az eredményektől függetlenül a brit parlamenti pártok szakpolitikusai szerint semmivé foszlott a "baromfikirály" szavahihetősége.

A madárvészben érintett brit baromfi-feldolgozó pulykasonkája
A madárvészben érintett brit baromfi-feldolgozó pulykasonkája
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.