Az angliai madárinfluenza nem származhat magyar export húsból

Az angliai madárinfluenza nem származhat a magyar export baromfihúsból, ezt egyértelműen bizonyítja az a jelentés, melyet kedden küld Magyarország az Európai Bizottságnak - mondta Dékány András, az agrártárca szóvivője. A főállatorvos helyettese kijelentette: Angliába olyan magyar feldolgozóból szállítottak egészséges és ellenőrzött pulykahúst, amelyet nem érintett a madárinfluenza-fertőzés. 

Az agrártárca szóvivőjét azzal kapcsolatban kereste meg az MTI, hogy a vasárnapi angol sajtóban számos nyilatkozat jelent meg, amelyek szerint egyre valószínűbb, hogy egy kelet-angliai pulykafarmon fellelt madárinfluenza-fertőzés Magyarországról származik.

Az FVM szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a magyar állategészségügyi szervek kapcsolata korrekt mind az angol mind az európai szervekkel. Az eddigi jelentéseket a madárinfluenza legutóbbi megjelenésekor tett magyar intézkedésekről megelégedéssel vették tudomásul az uniós hatóságok.

Dékány András kiemelte, hogy amint az a kedden elküldendő jelentésből is kiderül, Magyarországról nem volt - a fertőzést terjeszteni képes - élő állat vagy tenyésztojás-kivitel Angliába.

Az ügyben angliai tulajdonosa révén érintett SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. pénteken kijelentette: kizárja, hogy az általa exportált pulykahús-termékeken keresztül juthatott fertőzés a Bernard Matthews cég kelet-angliai pulykafarmjára, egyben hangsúlyozta, hogy minden termékük biztonságosan fogyasztható.  Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a legszigorúbb hazai és EU-s élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi szabványok szerint működnek, amelyek azonnal kimutatják a fertőzést.

A vállalat tájékoztatása szerint magyarországi farmokon nevelt pulykákat dolgoz fel, és sem feldolgozóüzemeiben, sem a beszállítók telepein nem jelentkezett a madárinfluenza gyanúja, és  semmilyen üzleti kapcsolatban nem állnak a Csongrád megyei libafarmokkal, ahol januárban madárinfluenza fertőzést észleltek, és a cég egyetlen beszállítói farmja sem esik a csongrádi telepek köré vont megfigyelési zónába.

Szerintük a cég részéről külföldre indított szállítmányaik garantáltan nem hordoznak semmiféle fertőzést, és teljes mértékben megfelelnek az egészségügyi előírásoknak. A SáGa nemcsak az angliai cégnek, hanem Európa-szerte - egyebek között Németországba és Olaszországba is - exportál pulykahúst és fagyasztott, feldolgozott termékeket.

A sárvári pulykafeldolgozót 1993-ban vásárolta meg az angol Bernard Matthews cégcsoport, majd 1996-ban egy másik pulykafeldolgozó megvásárlása után a két cég összeolvadásával jött létre a SáGa Foods. A csaknem 2100 főt foglalkoztató cég 2005-ben mintegy 34 milliárd forintos árbevételt ért el. A főtt hústermékek piacán a SáGa 9,5 százalékos részesedésével a magyar piacon vezető szerepet tölt be.

Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes pénteken úgy nyilatkozott, hogy a magyarországi állategészségügyi hatóság nem találta eddig bizonyítottnak a közvetlen kapcsolatot a magyarországi és a kelet-angliai madárinfluenza-esetek között. Elmondta: vizsgálják a SáGa telephelyét, hogy valóban csak saját állományból vágnak-e.

Bognár Lajos vasárnap a Népszabadságnak elmondta: a folyamatban lévő igazgatási vizsgálat során már korábban is kiderült, hogy egy Bács-Kiskun megyei baromfifeldolgozóból szállítottak egészséges és ellenőrzött pulykahúst a Bernard Matthews cégcsoportnak. Bognár Lajos kiemelte: gyakorlatilag kizárható, hogy e szállítmányok közvetítették volna a fertőzést a angliai pulykafarmra. A szakember beszámolt arról, hogy a Bács-Kiskun megyei feldolgozó távol esik, attól a Csongrád megyei lúdteleptől, ahol a mostani megbetegedést észlelték. Nem életszerű az sem, hogy kész-, illetve félkész terméket szállítsanak egy szárnyasfarmra. Kizárható az is, hogy a pulykák húst egyenek, ugyanis ez hiányzik a táplálékukból. A helyettes főállatorvos megerősítve korábbi nyilatkozatát, közölte: a magyar állategészségügyi vizsgálatok eredményéről kedden tájékoztatják a brit és az Európai Bizottság illetékeseit.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.