Norvég magbarlang épül világvége esetére

Szuperbiztos barlang terveit mutatta be a norvég kormányzat - az összes ismert növényfajta magvaiból tárolnak majd benne biztonsági tartalékot, hogy a Föld növényvilága a legpusztítóbb katasztrófát is túlélje.

A Svalbard Nemzetközi Magbarlangot az Északi-sark közelében, a Spitzbergák szigetcsoporton építik 120 méter mélyen egy hegy belsejében. A munkálatok márciusban kezdődnek a norvég kormány csaknem egymilliárd forintnak megfelelő anyagi támogatásával, és a tervek szerint 2008-ban már fogadják is az első magszállítmányokat.

A mínusz 18 fokos hőmérsékletű barlangba hárommillió magminta fér el, és még akkor is bőven fagypont alatt marad a hőmérséklet, ha a hűtőberendezés leáll, a magvak így több évtizedet is kibírnak, egyes fajták pedig akár száz évig is élhetnek mindenfajta emberi közreműködés nélkül.

A magbankot a Föld növényvilágának változatossága felett őrködő alap, a Global Crop Diversity Trust működteti majd, és a Spitzbergákon tárolt magvak képezik a hasonló nemzeti intézmények aranytartalékát is. Cary Fowler, a szervezet titkára a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság honlapján tegnap megjelent beszámoló szerint elmondta: "Ez is a barlang egyik fontos funkciója, hiszen a Fülöp-szigeteken például nemrégiben egy tájfun következtében megsemmisült az egész készlet, és ilyesmi bármikor előfordulhat akármelyik magbankkal."

A barlang első számú funkciója azonban mégis az, hogy a Földön élő növényfajok túlélése világméretű katasztrófák - atomháború vagy éppen meteoritbecsapódás - esetén se kerüljön veszélybe. A tervezők ezért alapos mérlegelés után választották ki a barlang helyét: "Az elképzelhető legszörnyűbb forgatókönyv alapján kiszámítottuk, hogy ha a déli- és az északi-sarki jégtakaró is elolvad, a kiválasztott hely még 200 év múlva is a szárazföld része lesz. Ezenkívül is mindent igyekeztünk számításba venni, például a földrengésbiztonság problémáját, és végül a Spitzbergák tűnt az ideális helynek" - mondta el Fowler. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.