Magyar eredetű madárinfluenzára gyanakodnak Nagy-Britanniában

A brit agrártárca szerint mégis érkezett szállítmány az angol "baromfikirály" magyarországi farmjának közeléből Suffolkba. Bírálatok középpontjába került a brit baromficég.

A madárinfluenza ellen Magyarországon meghozott óvintézkedések ellenőrzését követelte szombaton a brit Országos Gazdaszövetség (NFU), mert attól tart, hogy a nagy-britanniai madárinfluenza-járványt kiváltó vírus összefüggésbe hozható azzal a félig feldolgozott pulykahússal, amelyet egy brit baromfifeldolgozó cég importált magyarországi telepéről.

Az NFU szerint a lehetséges kapcsolat "nagyon súlyos kérdéseket" vet fel azokkal az óvintézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket Magyarországon hoztak a madárinfluenzától sújtott helyszíneken.

"Egyértelműnek tűnik, hogy az óvintézkedések kudarcot vallottak és ezért vizsgálatra van szükség" - mondta az NFU szóvivője.

Cáfolta ugyanakkor azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint az NFU behozatali tilalom elrendelését kérte a magyar baromfitermékekre a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztériumtól (DEFRA).

"Importkorlátozások megvizsgálását kérjük a DEFRA-tól, de nem szólítunk fel rá" - jelentette ki.

Előző nap Charles Bourns, az NFU baromfitenyésztő tagozatának elnöke a Channel 4 brit kereskedelmi televíziónak úgy nyilatkozott: ha a madárinfluenzát okozó H5N1 vírustörzs "ezúttal Magyarországról került be, akkor azok az intézkedések, amelyek a szárnyasbetegség behurcolásának megakadályozására voltak hivatottak, valahol csődöt mondtak. Ezért a mostani helyzetből kivezető legegyszerűbb megoldás az lehet, hogy leállítják a nyers baromfihús importját minden olyan országból, ahol kimutatták a H5N1 vírust, amíg a kormány ki nem deríti, hogyan került ide a kórokozó".

Az ügyről csütörtökön tárgyaltak az Európai Bizottság illetékesei a brit és a magyar szakhatóságokkal.

Az angliai madárinfluenza nem származhat a magyar export baromfihúsból, ezt egyértelműen bizonyítja az a jelentés, melyet kedden küld Magyarország az Európai Bizottságnak, mondta Dékány András, a földművelésügyi tárca szóvivője az MTI-nek vasárnap.

Honnan jött a vírus?
A Bernard Matthews, Európa legnagyobb baromfitenyésztő, -feldolgozó és -kereskedő vállalata, amelynek tulajdonában van a magyar SáGa Foods Rt., a kór múlt heti megjelenése óta következetesen ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy valószínűtlen a kapcsolat a Szentes környékén januárban kimutatott madárinfluenza és a társaság Suffolk grófságbeli telepén előfordult esetek között, mivel a cég sárvári üzeme 250 kilométerre van a járványtól sújtott szentesi libateleptől, és a Bernard Matthews járművei ez utóbbinak "a közelében sem jártak".

A brit parlamenti pártok szakpolitikusai azonban "tények elhallgatásával" vádolják a brit vállalatot, miután kiderült, hogy a Bernard Matthews a magyarországi madárinfluenza megjelenése után is hozott magyar telepéről félig feldolgozott pulykahúst angliai farmjára.

A Bernard Matthews kereskedelmi igazgatója rendre hangsúlyozza, hogy ez legális import volt, mivel a hús nem a zárt övezetté nyilvánított magyarországi térségből jött, a pártok szakpolitikusai azonban ezzel együtt felelőtlenséggel vádolják a brit céget.

Chris Huhne, az ellenzéki liberális demokraták agrárminiszter-jelöltje a szombati The Guardiannek azt mondta: "szétrobbant" a brit cég azon állítása, hogy nem volt kapcsolat Magyarország és Suffolk között. Huhne szerint "súlyos biobiztonsági hiányosságok nyomai látszanak", és ha ez bizonyosságot nyer, az a "közegészségügyet semmibe vevő, felelőtlen magatartásra utal".

Peter Ainsworth, a Konzervatív Párt árnyékkormányának szakminiszter-jelöltje azt mondta: a brit cég "a lehető legnagyobb bajban van ... (mert) nem volt kellően nyílt sem a DEFRA-val (a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztériummal), sem a közvéleménnyel".

Caroline Lucas, a zöldek európai parlamenti képviselője szerint "EU-szintű moratóriumot" kellene hirdetni a baromfikereskedelemre. Hozzátette: "azok a valótlanságok", amelyeket a brit cég mondott a lakosságnak és a kormánynak, a Bernard Matthews "minden más állítását is megkérdőjelezik".

A BBC Szentesről sugárzott szombati riportjában ugyanakkor a tudósító azt mondta: a magyar hatóságok üzenete jelen pillanatban az, hogy "ne bennünket hibáztassatok, hiszen a vizsgálatok még tartanak".

A tudósítás szerint a magyar szakhatóságok azt próbálják felderíteni, hogy a fertőzött délkelet-magyarországi libatelepről átkerülhetett-e a vírus olyan pulykákba, amelyek húsát a Bernard Matthews angliai feldolgozójába küldték. A magyar szakértők szerint azonban jelenleg semmilyen bizonyíték nem támasztja alá a kapcsolatot a magyarországi és a nagy-britanniai madárinfluenza között - hangzott a szombati BBC-tudósításban, amely szerint a magyar hivatalos vizsgálat hétfőn zárul le.

A magyar helyettes főállatorvos a BBC-nek azt mondta: továbbra is úgy tartja, hogy vadmadarak hurcolhatták be a vírust Nagy-Britanniába.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium már a héten azt közölte, hogy a kelet-angliai madárinfluenza-járványt okozó vírus az eddigi molekuláris vizsgálatok alapján "jó eséllyel" teljesen azonos a múlt havi magyarországi madárinfluenza-eseteket okozó vírustörzzsel. Ennek alapján a DEFRA - a feltételes módban fogalmazó, csütörtök este kiadott hivatalos londoni közlemény szerint - "számos egyéb feltételezés mellett" vizsgálja annak lehetőségét is, hogy nincs-e kapcsolat a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások, a Magyarországról érkező baromfihús és a Bernard Matthews Suffolk grófságbeli telepén múlt héten kimutatott madárinfluenzás esetek között.

David Miliband brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi miniszter a témáról a londoni alsóházban e hét elején rendezett vitában még maga is megkérdőjelezte a közvetlen kapcsolatot, mondván: a madárinfluenzától érintett magyarországi telep nem a Bernard Matthews tulajdona. Hozzátette: a kórtól érintett növendék pulykák mindegyike nagy-britanniai nevelésű, vagyis "ebben a vonatkozásban sincs magyar kapcsolat".

A Bernard Matthews, amelynek pulykatelepén 159 ezer állatot öltek le a járvány miatt, a héten többször hangsúlyozta, hogy élőszárnyast nem importált Magyarországról, és a magyar pulykaállományban egyébként sincs jele a H5N1 vírus jelenlétének.

A brit Élelmiszer-szabványügyi Hatóság (FSA) szombaton közölte: vizsgálja, hogy nem kerülhetett-e fertőzött hús kereskedelmi forgalomba. A hivatal hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg nem tervezi termékvisszahívás elrendelését.

(MTI)


Madárinfluenza
Madárinfluenza
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.