Együtt tör utat a nyílt kódnak a Novell és a Synergon

A Linux támogatására együttműködési megállapodást kötött a Novell Magyarország és a Synergon. A nyílt forráskódú technológia töretlenül hódít a világon és magyar piacon.

A nyílt forráskódú szoftverekhez sokkal olcsóbban, gyakran ingyen is hozzá lehet jutni, alkalmazásukhoz azonban többnyire támogatás szükséges, ami már pénzbe kerül – mondta tegnap Szittya Tamás, a Novell magyarországi és régiós ügyvezető igazgatója, aki beszámolt a Linux támogatására született együttműködési megállapodásról. Ákos György, a Synergon vezérigazgatója hozzátette: az ügyfelek elvárják, hogy a vállalat rendszerintegrátorként a nyílt forráskódú Linux technológiát, illetve ezen belül a Novell termékét, a Suse Linux Enterprise szoftvert is támogassa. 

Az Európai Unió előrejelzése szerint 2010re az unióban az informatikai szolgáltatások 32 százaléka már a nyílt forráskódú technológiákra épül. Az unióban már több vállalat és intézmény tért át a Linux használatára: így például az Audi, a Peugeot Citroen, a Deutsche Bahn, a svájci szövetségi kormány és a németországi központi információvédelmi hivatal. Magyarországon Linuxot használ egyebek mellett az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala, a Közlekedési Felügyelet és a Magyar Szabadalmi Hivatal. 

A Gartner információs technológiai piackutató központ friss adatai azt mutatják, hogy 2007ben a személyi számítógépeken alkalmazott operációs rendszerek piaci részesedését a Microsoft XP vezeti majd 77 százalékkal, ezt követi az új Vista 12, az egyéb Windows programok 7, a Mac OS 3, és a Linux 1 százalékkal. Ez azonban 2008ra 3,2 százalékra emelkedik. A szerverek piacán más a helyzet: a múlt év harmadik negyedében az eladott szerverek bő tíz százalékán futott Linux, csaknem felén Windows, s negyven százalékán Unix operációs rendszer. Jól jellemzi a trendet az IDC Hungary korábbi felmérése, amely szerint 2004ben az operációs rendszerek 6 százalékos általános piacbővüléséhez képest, világviszonylatban a Linux növekedési üteme 42 százalékos volt. A magyarországi teljes asztali személyi számítógép eladásokból 16,5 százalék volt a Linux részesedése, a szerverek 18 százalékát értékesítették ezzel a platformmal.


A Microsoft és a Novell egyébként tavaly novemberben megállapodott a Linux támogatásának fejlesztéséről.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.