A madárinfluenzájuk magyar szálát boncolgatják az angolok

A brit agrártárca szerint mégis érkezett szállítmány az angol „baromfikirály” magyarországi farmjának közeléből Suffolkba. Az Európai Bizottság szigorú vizsgálatot kért az esetleges magyar szál tisztázására. A magyar hatóságok szerint november óra nem szállítottak innen élőállatot a szigetországba.

Bár a hét elején határozottan állította a brit agrárminiszter és illetékes államtitkára, hogy sem csibéket, sem tojásokat nem importáltak Magyarországról, most kiderült: január 27-e előtt – amikor a fertőzés első jeleit észlelték a holtoni gazdaság pulykáin –, egy részlegesen feldolgozott szállítmány érkezett Szentesről Bernard Matthews suffolki üzemébe. Az „új” információra annak kapcsán derült fény, hogy kiderült: az érintett suffolki telepen nem egyetlen egységre korlátozódott a magyarországi megbetegedésekkel teljesen azonos vírustörzs. A madárinfluenza egy feldolgozó üzemben is felüthette a fejét, ahonnan egész NagyBritanniába szállítanak baromfihúst.

Az ügyről csütörtökön tárgyaltak az Európai Bizottság illetékesei a brit és a magyar szakhatóságokkal. Az unió bizottsága leszögezte: szigorú vizsgálatot vár el Nagy-Britanniától az ott kirobbant madárinfluenza fertőzés esetleges magyarországi eredetével kapcsolatban – amíg ez tart, le is állították a szállítmányokat a Bernard Matthews brit és magyar érdekeltségei között. Evvel párhuzamosan a magyar állategészségügyi hatóságok is vizsgálják, milyen árumozgás lehetett a Bernard Matthews hazai cége, a SáGa Foods Zrt. és Nagy-Britannia, valamint a baromfipiac többi magyar szereplője között, hogy valóban csak saját állományból vágtak-e – mondta Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese. A sárvári székhelyű SáGa Foods baromfibeszállítói mind a Nyugat-Dunántúlon találhatóak, és itt nem volt madárinfluenza-fertőzés. Hozzátette: az már biztos, hogy 2006. november vége óta élő magyar baromfit nem szállítottak Angliába, onnan viszont érkezett két szállítmány napos baromfi. Hozzátette: félkész, illetve késztermékeket vittek Angliába. A magyar hatóság eddigi megállapításai szerint a SáGanak nem volt kapcsolata a madárinfluenzával fertőzött csongrádi telepekkel sem.

A SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. kizárja, hogy az általa exportált pulykahús termékeken keresztül juthatott fertőzés a Bernard Matthews kelet-angliai pulykafarmjára. A SáGa közleményében leszögezi: a legszigorúbb hazai és EU-s élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi szabványok szerint működik, melyek azonnal kimutatják a fertőzést. A vállalat magyarországi farmokon nevelt pulykákat dolgoz fel. Sem a SáGa Foods feldolgozóüzemeiben, sem az üzemekbe beszállítók telepein nem jelentkezett a madárinfluenza gyanúja. A SáGa Foods semmilyen üzleti kapcsolatban nem áll azokkal a Csongrád megyei libafarmokkal, ahol januárban madárinfluenza-fertőzést észleltek, és a cég egyetlen beszállítói farmja sem esik a Csongrádi telepek köré vont megfigyelési zónába. A SáGa külföldre indított szállítmányai garantáltan nem hordoznak semmiféle fertőzést, és teljes mértékben megfelelnek az egészségügyi előírásoknak – hangsúlyozza a cég. A SáGa nem csak az angliai cégnek, hanem Európa szerte – többek között Németországba és Olaszországba is – exportál pulykahúst és fagyasztott, feldolgozott termékeket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.