Bál a csángó magyarokért

Csángó bállal, hajnalig tartó táncházzal hívják fel a figyelmet a szervezők a moldvai  magyarság létét fenyegető kedvezőtlen folyamatokra. A február 17-re, a Petőfi Csarnokba szervezett, várhatóan népszerű rendezvénnyel egyben igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását,  illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

A moldvai és a gyimesi csángó magyarok régies és páratlanul gazdag népművészetével  és hagyományaival ismerkedhet meg a hazai és a nemzetközi közönség  az immár tizenegyedik alkalommal február 17-én Budapesten, a Petőfi  Csarnokban, a Csángó Bálon - mondta el Nagy Bercel a  szervezők képviseletében az MTI-nek.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület által szervezett fesztiválon a moldvai  magyarság létét fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági  folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és  igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását,  illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

"Fesztiválunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a  közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig  megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat,  zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében" - avat be Nagy  Bercel, a moldvai csángó kultúra továbbadását küldetésének tekintő  Zurgó Együttes vezetője.



A műsort követő, hajnalig tartó táncház alkalmat teremt, hogy a  nézőközönség is tevékeny részesévé válhasson e hagyományoknak -  teszi hozzá. A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi  hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a  csángó táncokat, énekeket.

Az est fellépői lesznek a csángó településekről - így Klézséből,  Külsőrekecsinből, Pusztinából, Somoskából, Gyimesközéplokról,  Setétpatakáról és Gyimesbükkről - érkező csángó magyar  hagyományőrzők mellett a Zurgó, a Csürrentő, a Tatros, a Kerekes, a  Somos a Szentendre és a Válaszút együttesek, valamint a Dresch  Quartett.  
A programot emellett Petrás Mária moldvai csángó keramikus,  valamint Kása Béla fotóművész alkotásai színesítik.
Az est fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök.

Tánczos Vilmos kolozsvári néprajzkutatónak a kilencvenes években  végzett felmérése alapján 240 ezerre tehető a moldvai csángók száma,  közülük 60 ezren beszélik a magyar nyelvet - számolt be a nem hivatalos adatokról Nagy Bercel. (MTI)

Zurgó
Zurgó
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.