Tisztáldozatok a fővárosi szocialista táblán

Végleg eltemette főpolgármester-helyettesi álmait Gy. Németh Erzsébet, amikor szerdán bejelentette: többé nem aspirál a posztra. A fővárosi közgyűlés volt MSZP-s frakcióvezetőjének egy - az önkormányzati választásokat megelőző - megállapodás eredményeképp járt volna a főpolgármester-helyettesség. Az egyezséget egyrészről Steiner Pál jelenlegi frakcióvezető, Hagyó Miklós mostani főpolgármester-helyettes, Burány Sándor jelenlegi budapesti szocialista elnök, illetve Horváth Csaba alelnök csapata kötötte többek között a Gy. Németh és Hunvald György VII. kerületi polgármester, valamint Somlyódy Csaba fővárosi szocialista gazdasági alelnök nevével fémjelzett "régi gárdával", illetve Molnár Gyula volt budapesti elnökkel.

Ám Demszky Gábort hidegen hagyta e kompromiszszum, s megtagadta, hogy Gy. Némethet helyettesévé emelje. A szocialisták egykori főpolgármester-jelölt asszonya mögül (látszat)szövetségesei is kihátráltak, így végül kénytelen volt feladni főpolgármester-helyettesi ambícióit. Szerdán bejelentett visszalépése tett pontot a fővárosi szocialista elitek pozícióváltásának végére.

Immár elmondható: ami Gyurcsány Ferencnek nem sikerült nagyban, azt Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és köre megvalósította - nem is kicsiben. Míg a miniszterelnök képtelen volt elfogadtatni hatékonysági és centralizációs elképzeléseit az MSZP-vel, s így a szocialisták hó végi kongresszusa vélhetően egy kompromisszumok szülte országos vezetőséget emel a párt élére, addig a budapesti szocialistákat egy homogén, központosított vezérkar irányítja a jövőben. A múlt heti tisztújító gyűlésen ugyanis a küldöttek nemcsak a királyt (elnök), a tiszteket (alelnökök) cserélték le, de gyakorlatilag az összes régi figurát levették a tábláról.

A lassan kétéves hatalomváltási folyamat végjátéka nem volt zökkenőmentes. A társadalmi alelnöki poszton újrázó Horváth Csabát, a Hagyó-csapat jelöltjét igencsak megszorította Szanyi Tibor országgyűlési képviselő. Hogy Szanyi "kavics" lehet az új pártvezetők "cipőjében", az már a fővárosi jelölés-előkészítő bizottság ülésén kiderült. Ott Horváthot tizenegyen, Szanyit pedig tizenketten ajánlották a társadalmi alelnök posztjára.

Szanyi támogatottságának okáról mindenesetre csak találgatni lehet. Egyesek szerint a küldöttek a Hagyó-csapat nyomulása ellen protestáltak, mások úgy vélik, Horváth személye váltott ki ellenérzéseket. E közjáték ellenére - állítják a szocialisták - az "újaknak" a jelölés-előkészítő bizottság ülése óta nem volt okuk az aggodalomra. Ott ugyanis kiderült, hogy egyedül az ő favoritjuk, Burány Sándor esélyes az elnöki posztra. Molnár Gyula addigi elnök mindössze két voksot kapott - egyiket a saját kerületétől. Hogy lehetővé tegyék decens visszavonulását, a sajtónak úgy tálalták a történteket, hogy Molnár még a bizottság ülése előtt visszalépett.

Az önmagukat inkább progresszíveknek nevező, mások által "ifjú törököknek" aposztrofált társaság egyébként korántsem olyan ifjú - 2002 óta erőteljesen jelen van a budapesti pártéletben. Steiner Pál az előző ciklusban az V. kerület polgármestere volt, Horváth a II. kerületé, Burány régóta Dél-Budapest erős embere, Hagyó XII. kerületi elnök. Utóbbi jó helyről startolt, hiszen egy olyan kerületet választott bázisául, amit a szocialisták eleve esélytelennek könyveltek el, így vezető helyeiért nem tülekedtek. Jól szereplő elnökként kijárt neki 2002-ben egy befutó hely a párt országos listáján. Közben folyamatosan építkezett, barátkozott - például az Országgyűlés gazdasági bizottságában, amelynek elnöke Puch László. Aktív volt az előző ciklus első felében komoly politikai súlyt képviselő, a szocialisták fiataljait tömörítő Mozaik Klub létrehozásában.

A Hagyó-Steiner szövetség sem új keletű - az előző fővárosi tisztújításkor még ők segítették a most megbuktatott Molnár Gyulát az elnöki székbe. Ám a 2004-es és az idei szituáció között létezik egy markáns különbség. A 2006-os önkormányzati választásokig több szövetségi kör élt és virult a fővárosban, a jelenlegi Hagyó-csapaton kívül fajsúlyos szereplő volt Somlyódy, Gy. Németh, Hunvald gárdája. Így Molnár megtehette, hogy "független erőként" ingázott a két kör között, hiszen bárhova "járt", volt mögötte bázis. Azonban a tavalyi önkormányzati választásokat megelőző listaállítás idejére a Hagyó-csoport egyrészt megerősödött, másrészt kiegyezett riválisaival, így létrejött egy többé-kevésbé kompromisszumos lista. Ez azt jelenti, hogy a névsor mintegy 40-40 százalékban a két tábor stabil embereiből állt, míg 20 százaléknyi volt a bizonytalansági tényező. Ez a 20 százalék azonban szép lassan átszivárgott az "újak" térfelére, többek között azért, mivel Hagyó és Steiner időközben elfoglalhatta a főpolgármester-helyettesi, valamint a fővárosi küldöttgyűlés frakcióvezetői székét, míg riválisaik tisztség nélkül maradtak. Ráadásul Molnár elkövetett egy taktikai hibát, nevezetesen: túl sokáig lebegtette, hogy indul-e főpolgármester-jelöltnek, illetve amikor az MSZP beállt az SZDSZ mögé, azt erőltette, hogy csináljanak belőle amolyan "szuper főpolgármester-helyettest". Ez viszont Molnár túlzott megerősödését jelentette volna, így a kisebbet markoló Hagyó sikeresen beelőzhette egy sima, de erős főpolgármester-helyettesi poszton. Az eredmény: Molnár légüres térbe került a fővárosban.

Hogy a hatalomváltás pusztán új urakat jelent-e, vagy átszervezett fővárost és átalakított budapesti MSZP-t, azt az idő eldönti. Az viszont tény, hogy az új eliten nagy a nyomás: az önkormányzati választások több vörös kerületet narancssárgára festettek, Demszkyt pedig erősen megszorította a jobboldal jelöltje, Tarlós István. Magyarán: a budapesti MSZP-nek ki kell termelnie egy ütőképes főpolgármester-jelöltet (kiválasztásához két év áll rendelkezésre, ugyanis Buránynak nincsenek ilyen ambíciói), illetve javítania kell a párt imázsán. Közhely, de erre egyetlen kézenfekvő lehetőség kínálkozik: élhetőbb várost kell teremteni. A lehetőség a várost üzemeltető főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós kezében van, aki tavalyi kinevezése után azonnal rárepült a "tömegérzékeny" témák (parkolás, tömegközlekedés, gázár-kompenzáció) rendbetételére.

 

A budapesti MSZP felső vezetésének változásai

         Poszt                                 Régi                                  Új

Elnök Molnár Gyula Burány Sándor
Gazdasági alelnök Somlyódy Csaba Józsa István
Társadalmi alelnök Horváth Csaba Horváth Csaba
Ügyvezető alelnök Lénárt László Molnár Zsolt

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.