Idén nálunk is lesz Darwin-nap

Hét éve indult útjára a Darwin-nap nevet viselő programsorozat, amelyet a szervezők a tudomány vívmányainak és az evolúció elméletének megünneplésére hoztak létre. A világ számos pontján ugyanis ma sem ismerik el a darwini tanokat, mint ahogy kétségbe vonnak más tudományos elméleteket is.

Miért van szükség egy ilyen napra? A logikus kérdésre a szervezők válasza: annak ellenére, hogy a modern élet nagyrészt a tudomány eredményeire épül, korábban nem volt olyan nemzetközi esemény, amely méltóképpen emlékezett volna meg a tudományról.

A "miért éppen Darwinról nevezték el ezt a napot?" kérdésre pedig az a felelet: a darwini evolúcióelmélet kitüntetett szereppel bír a tudományban. Charles Darwin nemzetközileg ismert tudós, akinek a modern tudományra és a gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatása vitathatatlan. Ezért választották az ő születésnapját - február 12. - a tudomány ünneplésére. A program 2000-es megalapítása óta egyre népszerűbb, tavaly 18 országban több mint hatszáz Darwin-napi programot szerveztek.

Idén első ízben már hazánkban is ünnepelnek. A pécsi (február 12., 18 óra, TTK) és a szegedi (február 12., 10 óra, művelődésszervező tanszék) tudományegyetemen előadások, a székesfehérvári Szabadművelődés Házában (február 10., 15 óra) egy egyetemista moderátorral - aki egyúttal provokátor is lesz - megszervezett beszélgetés várja az érdeklődőket. A csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola rendhagyó biológiaórákat tart. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiállítással emlékezik Darwinra - a bemutató február 15-én zár majd. A részletes program a www.darwinnap.hu honlapon is elérhető.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.