Bazilika az üvegen túl

Tizenhat lakást alakítottak ki a pesti Bajcsy-Zsilinszky úton, annak a háznak a tetőterében, ahol a hegymászóbolt és az órás található.

Az eklektikus épület különlegessége egy logopédia és a szomszédos Lugas étterem, amely évek óta Budapest egyik legmegbízhatóbb vendéglője. Ha gépkocsiadónkkal a kerület bevételét gyarapítjuk, kapunk matricát, tehát a parkolás majdnem ingyenes. De választhatjuk az Ó utcában létesített parkolóházat is, ha kell a testmozgás.

A házba modern lift került tükörrel és márványburkolattal, de ha megkocogtatjuk, kiderül, hogy belül üreges, és még a műmárványtól is meszsze áll. A folyosó abszolút szállodai, sehol egy ablak, csak az egymás hegyére-hátára épült lakások. A kő is márvány, vagy legalábbis annak látszik, de ezt már nem mertem megvizsgálni, nehezen teszem túl magamat a csalódásokon.

Az egész tetőtér legmutatósabb darabja egy faragott, csavart oszlopos faszekrény intarziabetéttel, amit az egyik lakó hagyott kint a folyosón. Feldobja a folyosó steril hangulatát.

Bár tetősík ablakokat vágtak a falba, mégis elég nagyok ahhoz, hogy besüssön a nap. Néhány lakás a Bazilikára néz, de amelyik még ezzel a plusszal sem dicsekedhet, ott tényleg nincs magyarázat a méregdrága négyzetméterárra. Nem mondom, a háztetők és kémények látványa sem rossz, de ha az ember tudja, hogy mit mulaszt el a másik oldalon, akkor mély letargiába esik.

Az építtetők laminált parkettát fektettek a padlóra, és falapos ajtót szereltek fel, ami elég kínos az ilyen árú lakások esetén. A beruházók szemmel láthatólag a gyors és olcsó megoldások hívei. A tetőtéren elkülönített hűtő-fűtő rendszer szabályozza a meleget, és minthogy a vízóra is egyedi, a közös költség alacsony. Ez persze semmit nem jelent, hiszen attól még, hogy nem a közösbe adjuk, ugyanúgy be kell fizetni.

A 71 négyzetméteres lakás falai narancssárga és neonzöld színűek, a bézs konyhabútor aranyárnyalatú, amit az előző vevő kérésére építettek be. Mivel az érdeklődő időközben eltűnt, a bútor és a falszín viszont maradt, hiába nincs benne az eredeti árban, a konyha most már bútorozott. A változtatás joga a mi kezünkben van. A fürdőszobát azonban lebontják, mert a csempe a tervezők szerint túl sötét. Ellenben hátha a következő delikvensnek éppen ez tetszene... Az ablaktalan mellékhelyiségekben belső szellőzőrendszer van. Az alapfelszerelésbe nemcsak a toalett, hanem a bidé is beletartozik, becsüljük meg, ritka kincs.

A 128 négyzetméteres lakás még formálható, mert itt is megfordult egy vevőjelölt, de azóta hűlt helye. Kedvünk szerint nyithatunk tágas lakosztályokat, vagy bonthatjuk szét a teret kisebb helyiségekre.

Akár két fürdőszobát vagy három konyhát is igényelhetünk, bár akkor a szobáknak nem jut hely. Ahogy belépünk, hatalmas fürdőszoba fogad: igazi törökfürdővé varázsolhatnánk mélyített medencével, rózsákkal körülhintett szegélylyel, apró, kék mozaikokkal kirakottan. A hátsó traktusba kétszemélyes szaunát helyezhetnénk, és az élvezeteket természetesen egy hosszúkás és csicsás keleti lámpás tetőzné be.

Az 55 négyzetméteres lakás igen kicsinek tűnik, de lehet, hogy csak a nagyobb rezidenciák után. A szem becsaphat, a megérzés nem: a kint felejtett szekrény mindenek felett.

l Tetőtér-beépítés

Cím: Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 17.

Lakásnagyság: a legkisebb 55, a legnagyobb 128 négyzetméteres

Négyzetméterár: 500-550 ezer forint

Lakásár: 27 millió az 55 nm-es, 36,9 millió a 71 nm-es és 70,4 millió forint a 128 nm-es

Innen a Bazilika látszik
Innen a Bazilika látszik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.