Közszereplőnek számítanak az egyházfők

Elsőfokú ítéletében közszereplőnek nyilvánított hat egyházfőt a Főváros Bíróság (FB) abban a perben, amelyet egy újságíró indított az állambiztonsági levéltárral szemben a főpapok közszereplői minősítésének megállapítása és esetleges ügynökaktáik nyilvánosságra hozása érdekében.

Az ítélet értelmében az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának ki kell szolgáltatnia a kért dokumentumokat.

A per előzménye, hogy 2005-ben Kozák Dániel újságíró megkeresésére az egyházi vezetők azt közölték: nem tartják magukat közszereplőnek. Így az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára nem adhatta ki azokat a dokumentumokat, melyekből kiderülhetett volna, együttműködtek-e a pártállam titkosszolgálataival.

Így vált az ügy alperesévé Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, Frenkl Róbert, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugdíjba vonult országos felügyelője, Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott elnök-püspöke, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részéről Seregély István volt elnök, Bosák Nándor volt alelnök, illetve Veres András volt titkár.

A református egyház vezetője, Bölcskei Gusztáv korábban elismerte magáról, hogy közszereplő, így róla kiderülhetett, hogy a levéltárban őrzött dokumentumok szerint nem állt kapcsolatban az állambiztonsággal. A református egyház képviselője így nem vált a per alperesévé.

Az Élet és Irodalom tavaly március 3-ai számában Ungváry Krisztián történész öt katolikus főpapról, köztük Seregély István egri érsekről állította, hogy a Kádár-korszakban beszervezték.

Zoltai Gusztáv várhatóan fellebbez a bíróság ítélete ellen

Várhatóan fellebbez a Fővárosi Bíróság csütörtökön hozott elsőfokú ítélete ellen Zoltai Gusztáv - közölte Egri Oszkár. A Mazsihisz jogi képviselője elmondta: várhatóan fellebbeznek az ügyben, ugyanis vitatják, hogy a bíróság ítélete értelmében Zoltai Gusztáv  "feladatszerűen befolyásolná" a politikai közvéleményt.

Zoltai Gusztáv évekkel korábban már átvilágíttatta magát, s az a vizsgálat akkor számára kedvező eredményt hozott. Nem az átvilágítás ellen tiltakoznak tehát, hanem a per tárgya ellen, nevezetesen az ellen, hogy Zoltai Gusztáv a politikai közéletet feladatszerűen befolyásolná - hangsúlyozta Egri Oszkár.

Egri Oszkár szerint az ítélet perek sorozatát indíthatja el. Várhatóan a többi érintett egyházzal is konzultálnak majd egy közös álláspont kialakítása érdekében - jelezte.

A SZDSZ üdvözölte a döntést

Az SZDSZ üdvözli az egyházfőket közszereplőnek minősítő, elsőfokú bírósági döntést - közölte Kuncze Gábor. A pártelnök emlékeztetett: a liberálisok korábban is szorgalmazták, hogy az átvilágítás terjedjen ki az egyházi vezetőkre is, és a kérdést rendező törvényjavaslatban eredetileg ez is  szerepelt.

Mint mondta, lehetséges, hogy az SZDSZ idén újra napirendre tűzi az ügynöktörvényt.

(forrás: MTI)

Feldolgozásra váró akták
Feldolgozásra váró akták
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.